Türkiye salgınla mücadelede hangi aşamada? Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü yanıtladı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü Ulusal Kanal’da Yeşim Eryılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programına konuk oldu.

Abone ol

Salgınla ilgili son rakamları değerlendiren Özlü, "Rakamlar öngörüldüğü gibi gidiyor. Salgında iniş trendi devam ediyor. Kontrollü sosyal hayata geçtiğimiz için inişte bir duraksama oldu ancak geriye dönüş olmadı. Yeni normallere kendimizi alıştırırsak bundan sonra daha da normale dönmeye çalışabiliriz" diyerek son durumu açıkladı.

Özlü, "Bugünden itibaren hastalık belirtisi olmayan riskli gruplara da test yapılmaya başlanıyor. Öncelikler ve riskli gruplar belirlendi. Önümüzdeki günlerde test sayılarımız artacak ancak vakalarda çok büyük bir artış olacağını ummuyorum." diyerek testlerin yaygınlaştığını belirtti.

Havaların ısınmasının virüsü nasıl etkilediğine de değinen Özlü, "Genel itibari ile bakıldığında virüsün hastalık yapma oranı azaldı ve vaka sayıları da azaldı. Bunu sadece havaların ısınmasına bağlayamayız. Alınan tedbirler de işe yaradı. Güneşin, sıcak havanın ve nemin tabiki etkisi var. Virüsün ilk başlardaki kadar hastalık yapmadığını düşünüyorum. Mutasyon geçirdiğine dair çalışmaların olduğunu biliyoruz. Sonraki süreçte ikinci bir atak olsa dahi geçmiş tecrübelerimize dayanarak hızlıca kontrol altına alabilir diye düşünüyorum." dedi.

Camilerin açılmasını ve turizm işletmelerinin açılmasını da değerlendiren Özlü, "Diyanet İşleri Başkanlığı'nın camilerin açılması ile ilgili bir çalışması vardı. Bence gayet iyi bir hazırlık yaptılar. Bütün camiler aynı anda açılmayacak. Önce denetlenebilir camiler açılacak. Bir pilot uygulama diye düşünebiliriz. Abdestlerin evde alınması gerektiği söyleniyor. Ayrıca herkes kendi özel seccadesini getirmeli. Tesbih gibi ortak kullanılan malzemelerin bulunmaması gerekiyor. En önemlisi cami içinde ve dışında sosyal mesafe ve maske kuralına mutlaka uyulması gerekiyor. Tedbirlere uyulursa sorun olmayacağını düşünüyorum. Turizmde ise denizin değil ancak havuzların riskli olabileceğini düşünüyorum. Havuzlar kirlenmeye müsait yerler bu nedenle iyi temizlenmeleri gerekiyor. Denizde su yolu ile bulaşma pek mümkün değil. Ancak sorun aslında oluşacak olan kalabalık. Plajlarda ve havuz başlarında bir araya geliyoruz. Bu dönem tatil seçeneklerini çeşitlendirebiliriz. Doğada deniz ve havuzdan farklı başka turizm seçeneklerini de var." diyerek öneride bulundu.

ulusal.com.tr

Sağlık Bakanlığı'ndan normalleşme süreci açıklaması Sağlık Sağlık Bakanı Koca: Kontrollü sosyal hayat, hep birlikte tedbir Sağlık Fahrettin Koca: Riskin daha da düşmesi, güçlü tedbirle mümkün Sağlık Sağlık neferleri bayramı nöbette geçiriyor Sağlık