Türkiye ile ABD arasında tarihi kriz: Vizeler askıya alındı

Türk - Amerikan ilişkileri tarihin en derin krizini yaşıyor. ABD hükümeti, Türkiye’den yapılacak vize başvurularını süresiz askıya aldı. Türkiye'den bu karara anında yanıt geldi. ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerinin askıya alındığı duyuruldu

Abone ol

ABD konsolosluk görevlilerinden Metin Topuz'un FETÖ'ye destek gerekçesiyle gözaltına alınıp ardından da tutuklanması, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi krizi derinleştirdi.

ABD konsolosluğundan yapılan açıklamada, çalışanların güvenliği gerekçe gösterildi.

"ABD VİZEYİ SÜRESİZ ASKIYA ALDI: Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ABD misyonunun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır."

Karar diplomatik olanları da kapsayacak şekilde bütün pasaportlar için geçerli olacak. Türk vatandaşları diplomatik, turistik, iş, öğrenci, işçi ve gazeteci dahil vize başvurusu yapamayacak. ABD'nin vize kararından, hali hazırda vizesi olanlar etkilenmeyecek.

Türkiye bu karara saatler içinde yanıt verdi. Türkiye’nin misilleme kararı Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu.

"TÜRKİYE'DEN AYNI TONDA MİSİLLEME: Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk Hükümeti’ni, ABD Hükümeti’nin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Sözkonusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki Büyükelçiliğimize ve Başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Sözkonusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır”

ABD vatandaşlarının Türkiye'ye gelmek istediklerinde internet üzerinden e-vize başvurusu yapmaları, ya da uçağa bindikten sonra Türk gümrüklerinde vize almaları yeni bir açıklamaya kadar mümkün olmayacak.

ulusal.com.tr

Konya'da trafik kazası sonrası bıçaklı kavga: 1 ölü Gündem İçişleri Bakanlığı: 1 haftada 4 bin 852 kişi gözaltına alındı Gündem Merkez Bankası'ndan flaş döviz açıklaması Gündem Adalet Bakanı Gül: ABD Başkonsolosluğu'nda ikinci bir gözaltı kararı yok Gündem