Prof. Dr. Hasan Ünal: “Rusya ile Libya ve Suriye konusunda paket bir anlaşma yapılabilir”

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Dr. Hasan Ünal, Türkiye'nin Libya'daki hamlelerini ve Mısır ile ilişkilerin nasıl ilerlemesi gerektiğini değerlendirdi.

Abone ol

Prof. Dr. Hasan Ünal, Ulusal Kanal'da Gün Ortası programında dış siyasetteki son gelişmeleri değerlendirdi.

Prof. Dr. Ünal, Libya'da atılması gereken adımları sıraladı. Türkiye’nin Irak’tan Libya’ya kadar geniş bir sahada mücadele ettiğine dikkat çeken Ünal, Türkiye’nin müttefiklerini artırması gerektiğine işaret etti.

Hasan Ünal, Türkiye’nin Rusya ile Suriye ve Libya konularında paket bir anlaşmaya gidebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Hasan Ünal'ın konuşmasından satır başları şöyle:

- "Libya'nın doğu ve batı ekseninde ayrıma gidilmemesi için belki bir uzlaşma hükümetine ihtiyaç olabilir."

- "Eğer biz ısrarla ‘Hafter olmaz’ diyorsak bunu Trablus'taki hükümete söyletelim. Bunu taktik olarak onlara söyletmek daha doğru olur."

- "Karşı tarafın da bir oyun planı var ya da geliştirmeye çalışıyor. Libya'da kavga ettiğimiz hükümetlerle de karşı karşıya geliriz."

VATİYYE ÜSSÜ’NE SALDIRI

Maltepe Üniversitesi Öğretimi Üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal, Libya’da sahadaki gelişmeler hakkında da konuştu. Ünal, Türkiye’nin istikrar içinde bir Libya’ya ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

- "Libya’nın Vatiyye Üssü’ndeki saldırıyı eğer BAE yaptıysa pekâla Türkiye'nin cevap vereceği bir eylem. Ama Fransa yaptıysa daha büyük bir olay. Eğer Rusya yaptıysa iş daha da çatallaşır."

- "Biz Rusya ile Libya ve Suriye konusunda neden paket bir anlaşmaya gitmiyoruz?"

- "TSK'nın bu cephelerdeki mücadelesini sağlam bir politika ile desteklememiz lazım."

- "Bize istikrarlı bir Libya lazım. Bizim için daha önemli şey Libya ile imzaladığımız Deniz Sınırlandırma Anlaşması'nı çevredeki devletlerle imzalanması."

- "Mısır bizim Libya'daki mücadelemizi, bizim onları batıdan kuşatmaya çalışmamız olarak görüyor."

- "Bizim Mısır ve bölge ülkeleri ile deniz alanları sınırları çatışması uzlaşmazlıklarımız yok. Bizim Libya ile imzaladığımız anlaşmanın benzerlerini imzalamamız lazım."

- "Yunanistan, Hafter yetki alanı ile deniz anlaşması imzalamak istiyor."

- "Biz Mısır Devleti ile bir anlaşma imzalamalıyız. Biz imzaladıktan sonra başka hükümet gelirse gelir biz Mısır ile anlaşmaya varmış oluruz."

ulusal.com.tr

TLB Genel Başkanı Hakkı Erman Ergincan yazdı: Z kuşağına dayatılan kalıp Gündem E-Aydınlık kampanyası büyüyor: ‘Yurtdışında hedefi yarıladık’ Gündem Rusya'dan Ayasofya açıklaması Gündem Barolara ilişkin kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi Gündem