Vekillere yeni ayrıcalıklar

Meclis'te hummalı bir çalışma başladı. Nedeni ise Milletvekilleri için hazırlanan yasa teklifi. Teklifte milletvekillerine oldukça geniş ayrıcalıklar yer alıyor; ek ödemenin yanı sıra trafikte geçiş üstünlüğü ve emekli vekile kırmızı pasaport gibi maddeler de var...

Abone ol

Milletvekili Yasa Teklifi için Meclis'te yoğun bir trafik başladı. Teklifte milletvekillerine birçok ayrıcalık tanınıyor.

26 bin Lira tutarındaki destek ödemesi, yeni yılda 30 bin Liraya çıkacak. Aylık 2 bin 500 ila 3 bin Lira arasında destek ödemesi yapılacak. Başkanlık Divanı, tutar ve ödeme biçimi konusunda yetkili olacak. Bu çerçevede söz konusu destek ödemesi daha da arttırılabilecek.

Milletvekillerine yıllık 2 maaş tutarında telefon giderleri için yardım yapılıyor. Ancak vekillerin büyük bölümü, bu tutarda görüşme yapmadıkları için yardımdan yararlanamıyor. Yasa ile, telefon yardımının milletvekillerine nakit olarak ödenmesi öngörülüyor.

Milletvekilleri, protokolde, kuvvet komutanlarından sonra yer alacak. İl protokolü listelerinde, Meclis üyelerinin ardından eski vekiller gelecek. İllerdeki ulusal ve resmi bayramlar ile her türlü törenlerde, milletvekilleri ile milletvekilliği sona erenler, soyadı sırasına göre validen sonra yer alacak.

Milletvekilleri ve eski vekillere, meclis dışından atanan bakanlar ile eşlerine, öğrenimi devam eden çocuklarına, 25 yaşını bitirene kadar diplomatik pasaport verilecek.

Milletvekilleri ve eski vekillere, dışarıdan atanan bakanlara ''silah bulundurma ve taşıma ruhsatı'' verilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak.

Milletvekillerinin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca geçiş üstünlüğü bulunan araç ve sürücü kapsamına alınacak.

Milletvekillerinin maaşlarında herhangi bir düzenleme öngörülmüyor. Ancak vekiller 15 bin lira olan maaşlarının azlığından şikayetçi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bütçe görüşmeleri sırasında milletvekillerinin maaş şikayetlerini kürsüye taşıdı ve maaşların artırılmasını istedi.

ulusalkanal.com.tr

Hasip Kaplan'dan şok sözler! Gündem “Açılım sırat köprüsü“ Gündem Sessiz Çığlık eylemlerine, Bedelli askerlik kanunu damga vurdu! Gündem İhracatçılar tepkili Gündem