Sendikayı engelleyen müdüre hapis cezası

Yerel mahkeme, sendikaya üye oldukları için işçilere baskı uygulayan işveren vekilleri hakkında önemli bir karar verdi. İşveren vekilleri, sendikal hakların kullanılmasını engellemek suçundan hapis cezasına çarptırıldı

Abone ol

Tekirdağ Çorlu’da faaliyet gösteren 550 işçinin çalıştığı Tanrıverdi Dokuma Fabrikası’nda sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” suçunu işledikleri gerekçesiyle genel müdür Zihni Akça ile 2 işveren vekili hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklara ayrı ayrı verilen 7 ay 15 günlük hapis cezası ertelenerek hükmün açıklanması geri bırakıldı.

İSTİFA ETMEYEN İŞTEN ATILDI

DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, 2014 Mayıs ayından itibaren Tanrıverdi Dokuma Fabrikası’nda örgütlenme çalışması başlattı. İşveren, sendikanın işyerinde toplusözleşme imzalamak için gerekli olan çoğunluğu sağlamasını engellemek için işçiler üzerinde baskıları artırdı. Önce sendika üyesi işçiler işten atılma tehdidiyle DİSK Tekstil’den istifaya zorlandı. Ardından da henüz sendika üyesi olmamış işçiler servislere doldurularak çevre ilçelerdeki postanelerden e-devlet şifrelerini almaya götürüldü, alınan şifrelerle işveren vekilleri gözetiminde başka bir sendikaya üye yapılmaya zorlandı. DİSK Tekstil’den istifa etmeyen 30’a yakın işçi ise işten atıldı.

SENDİKAL TAZMİNAT ÖDEYECEK

Bu gelişmeler üzerine işçilerin avukatları Kayra Çıray ve Can Özeroğlu, hem sendikal tazminat davası hem de sendikal baskı nedeniyle ceza davası açtı. İstanbul 18. İş Mahkemesi’nde görülen ve 16 Şubat’ta sonuçlanan davada mahkeme işvereni sendikal tazminata mahkum etti. Yargıtay’a temyiz yolu açık olan kararın kesinleşmesi halinde işveren işten attığı 11 işçiye 12 brüt maaş tutarında sendikal tazminat ödeyecek.

CEZA ERTELENDİ

Çorlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava da 17 Şubat’ta sonuçlandı. Mahkeme üç sanık hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi gereğince “sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi” suçunu işlediklerine karar vererek sanıkları ayrı ayrı 7 ay 15 gün hapis cezasına mahkum etti. Ancak mahkeme sanıkların 5 yıllık denetim süresi içinde bazı kamu haklarından yararlanmalarını da kısıtlamakla birlikte denetim süresi içinde suç işlememeleri koşuluyla cezalarının açıklanmasını erteledi. Karara itiraz yolunun açık olduğu öğrenildi.

‘VERİLEN KARAR ÖRGÜTLENMEYİ HIZLANDIRDI’

Aydınlık’tan Tarık Tekgözli'ye konuşan Tekstil İşçileri Sendikası Genel Eğitim Dairesi Başkanı Savaş Testici, işveren vekilleri hakkında verilen kararın işçiler üzerinde çok büyük etkisi olacağına işaret ederek şunları söyledi:

“Bizim örgütlenme çalışması yaptığımız işyerlerinde işçilerin sendikalara üye olmaktan korkmasının en büyük nedenlerinden biri şu: Diyorlar ki; ‘İşveren güçlü, parası var. 5 avukat tutar.’ İnsanlar mücadelenin içerisine girip mahkemelerle uğraşmak istemiyor. Verilen karar bu nedenle önemli. Böyle bir kararın çıkması, çalışma yaptığımız başka bir işyerini canlandırdı. İşçiler, işverenin güçlü olmadığını, her ne kadar eksik olsa bile yasaların uygulandığını gördü. Ve bize üye olmaya başladı. Bu kararın işçiler üzerinde çok büyük bir etkisi olacak.”

ulusalkanal.com.tr

Çeyrek altının fiyatı yükseldi Ekonomi Turizm şimdi kurtuldu mu? Ekonomi İşten çıkarılan madenciler yüksek gerilim hattına çıktı Ekonomi Neşe Karahan: Artvin olağanüstü bir dönem yaşıyor Ekonomi