Mısır'dan şok Türkiye kararı

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü: Türkiye ile ilişkilerin seviyesini düşürme kararı aldık. Türk Büyükelçisi'nin ülkeyi terk etmesini istedik

Abone ol

Mısır'da Müslüman Kardeşler'i destekleyen AKP Hükümeti, Mısır-Türkiye ilişkilerinde yeni bir gerginliğe neden oldu.

Mısır Hükümeti, AKP Hükümeti'nin Mısır'ı hedef alan açıklamalarına sert yanıt verdi. Mısır yönetimi Türkiye ile ilişkikleri en alt düzeye indirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya giderken Mısır ile ilgili sarfettiği sözler bardağı taşıran son damla oldu. Erdoğan'ın "Ben, Sayın Mursi'nin yargı karşısındaki tutumunu alkışlıyorum, ona saygı duyuyorum, onu yargılayanlara benim saygım yok" sözleri üzerine Mısır yönetimi harekete geçti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı "istenmeyen adam" ilan etti ve Botsalı'nın Mısır'ı terketmesini istedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır'ın Türkiye halkı ile hiçbir sorunu olmadığı, sorunun kaynağının AKP Hükümeti olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Türk Hükümeti Mısır halkının iradesini rencide ederek, açıklamalarıyla uluslararası kamuoyunu Mısır'a karşı kışkırtmaktadır" denildi.

AKP Hükümeti'nden yanıt gecikmeli olarak geldi. Mısır'ın kararından birkaç saat sonra, Mısır Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

AKP Hükümeti, karşılıklık ilkesine dayanarak Mısır'ın attığı adımları tekrarladı.

Mısır'ın büyükelçisi istenmeyen adam ilan edildi ve Mısır ile ilişkiler maslahatgüzar düzeyine indirildi. Ancak, Mısır ile ilişkiler tek yanlı olarak zaten maslahatgüzar seviyesindeydi. Mısır Ağustos ayında Ankara Büyükelçisi Abdürahman Selahaldin'i geri çağırmış ve bir daha da Türkiye'ye göndermemişti.

Barkey: TSK yenilmese, açılım olmazdı Gündem ABD PKK'ya neden harekat düzenlemediğini açıkladı Gündem Financial Times: 'Erdoğan'ın sonu...' Gündem Arınç ABD'de protestoyla karşılandı Gündem