Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Ekim Pazar günü mesaisine başlıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 2 aylık tatilin ardından 1 Ekim Pazar günü mesaisine başlıyor. 26'ıncı dönem çalışmalarına başlayacak Meclis, 25'inci dönemde kabul edilen yeni İçtüzük'ün hükümlerine göre yönetilecek. Meclis'te İsmail Kahraman'ın 1 Kasım'da süresi dolacağı için yeni bir Meclis Başkanı seçimi de yapılacak.

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yoğun temposuna yaklaşık 2 aylık tatilin ardından geri dönüyor.

Meclis Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, 26'ıncı Dönem 3'üncü Yasama Yılı 1 Ekim Pazar günü başlayacak.

Pazar günü oturumu Meclis Başkanı İsmail Kahraman açacak. Ardından açılış konuşması için kürsüye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gelecek. Erdoğan aynı zamanda AKP Genel Başkanı sıfatıyla da konuşmuş olacak.

Konuşmaların ardından saat 19'da Meclis'te açılış resepsiyonu düzenlenecek.

Yeni yasama dönemi Temmuz ayında üzerinde değişikliğe gidilen İçtüzük hükümlerine göre yönetilecek.

Yeni hükümlere göre, küfreden milletvekiline para cezası verilecek, Genel Kurul salonunda pankart, döviz gibi malzemeler kullanmak yasak olacak. AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edilen değişiklikle, Meclis oturumunu yöneten kişinin frank giyme zorunluluğu kaldırılmıştı. Frank, Meclis Başkanı ve başkanvekilleri tarafından giyilen geleneksel kıyafet olarak biliniyor. Uygulamanın ilki ise geçen hafta tezkere görüşmeleri için olağanüstü toplanan Genel Kurul'da görüldü. Meclis Başkanı İsmail Kahraman oturumda frank giymedi.

Meclis'in önündeki ilk işlerden biri ise başkanlık için gerekli uyum yasaları olacak. Uyum yasaları için ağrılıklı olarak Adalet Bakanlığı çalışma yürütüyor. Çalışmalar olgunlaşınca AKP Grubu teklifini Meclis'e sunacak. MHP'nin de uyum yasaları teklifine destek vermesi bekleniyor.

Bir diğer çalışma ise Meclis İçtüzüğünün sıfırdan yazılması. Temmuz ayında İçtüzükte değişikliğe gidilmesine rağmen Hükümet baştan bir İçtüzük yazmayı hedefliyor.

Yeni dönemde bazı ilkler de olacak. Meclis Başkanlık Divanı, Meclis'te güvenlik önlemlerinin artırılması kararı almıştı. O önlemler yeni yasama yılında uygulanacak.

Meclis'te bir de seçim yapılacak. 1 Kasım'da süresi dolacak İsmail Kahraman'ın yerine yeni Meclis Başkanı seçilecek. Partiler adaylarını Kasım ayına kadar açıklayacak.

ulusal.com.tr

FETÖ'nün sicil bozma baskısı Gündem Ekonomi Bakanı Zeybekci'den Barzani açıklaması: Ambargo tehlikeli Gündem Telefon hırsızlığında son nokta Gündem Halkın umudu Danıştay Gündem