Phaselis İçin Eylem Vakti

İşadamı Fettah Tamince'nin Phaselis'de Planladığı Otel Projesine Karşı 2 Bin Antalyalı Ayağa Kalktı, Phaselis Koyu'nu Miting Alanına Çevirdi.

Abone ol

Antalya'nın Kemer İlçesi Tekirova Köyünde yer alan dünyaca ünlü Antik Kent Phaselis'e yapılması planlanan 5 yıldızlı otel projesine tepkiler çığ gibi büyüdü. İşadamı Fettah Tamince'nin "Dream of Phaelis" adlı projesinin tahsisinin iptalini isteyen yaklaşık 2 bin kadar Antalyalı Phaselis'e aktı, "Phaselis'de otel istemiyoruz" diyerek eylem yaptı. Antalya başta olmak üzere çevre köy ve beldelerden katılımın oldukça fazla olduğu eylemde çevre ve doğa derneklerinden, bisikletçilere, taraftar gruplarından, meslek odalarına kadar, her yaştan yurttaş tek yürek oldu, "Phaselis'e dokunma" dedi. Phaselis Koyunu miting alanına çeviren yurttaşlar, orantısız zeka eseri, yazdıkları dövizlerle en çok projenin sahibi Fettah Tamince'ye mesajlar iletti.

Hafta sonu 7'den 70'e Antalyalılar, Phaselis Antik Kenti'ne yapılması planlanan otel projesinin iptali için Phaselis Koyunda bir araya geldi. "Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam", "Phaselis Bizimdir Bizim Kalacak", "Çarşı Phaselis'de Otele Karşı", "Her Yer Phaselis Her Yer Direniş" sloganlarını attı. Yurttaşların gezi direnişinden ve sosyal medyadaki orantısız zekadan etkilenerek hazırladıkları, "İnce İnce Yasemince, Burayı damı Götürüyorsun Tamince?", "Köylüye Sittir, Tamince'ye Diktir", "Alo Fatih, Phaselis'i Sansürle Çok Güçlendiler", "Ben Sana Otel Yapma Demiyorum Hobi Olarak Yine Yap", "Allah Onların Otellerine Ateşler Salsın" yazılı dövizleri dikkat çekti. Davul zurna eşliğinde halaylar çekildi, bazı yurttaşlarda kumsal da oturarak sohbet etti. Kemer Yelken Kulübü üyeleri Türk bayraklarıyla süsledikleri tekneyle mitinge destek olurken, Amatör Küme'de top koşturan Çıralıspor Futbol Takımı da bugüne denk gelen müsabakasını erteleyerek eyleme katıldı.

Antik Kentte Projeye İzin Verenler Eyleme İzin Vermemişler

Eylemde ilk konuşmayı yapan Antalya Diş Hekimleri Odası Çevre Komisyonu Başkanı Erdal Erginöz, Antik kentin içinde gerçekleştirmek istedikleri eylemin, Phaselis Koyunda yapılmasıyla ilgili olarak, tüm izinlerin önceden alınmasına rağmen, eylem yerinde değişikliğe zorlayan bazı bildirimlerin olduğunu söyledi. Erginöz; "Bu toplantıyı Antik kent içerisinde gerçekleştirmenin bizim için sembolik bir anlamı vardı. Ancak önemli olan Phaselis Antik Kenti sınırları içinde bir araya gelerek, tek ses olup itirazımızı haykırmaktı. İşte bir aradayız. Bu otele izin vermekte bir sakınca görmeyip de, Antik Kenti korumak için toplanacak bizlerden korkan yetkilileri protesto ediyorum. Bu büyük bir telaşla engellenmeye çalışılan toplantımızda onlara şöyle sesleniyorum; Telaşınız, yalnızca bizim ne kadar haklı olduğumuzu kanıtlamaktadır. Yangından mal kaçırır gibi yapmaya çalışılan bu otele engel olma çabalarımızı söndürmeye değil, haklı öfkemizi arttırmaya yaramaktadır. Her platformda haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz; Phaselis'de otele hayır!" ifadelerini kullandı.

Kıyımın Acısını Yaşayanlar, Phaselis'te Ranta İzin Vermeyeceklerini Haykırdı

'Phaselis'de Otele Hayır' Eylemi Tertipleme Komitesi adına basın açıklamasını, Çıralı'nın korunması için mücadele yürütmüş, Kemer Sivil Toplum Platformu üyesi Tunay Şahin yaptı. Antalya'da Torosların gölgesinde, eşsiz denizin kıyısında tarihle iç içe yaşamanın değerini her zaman bildiklerini ve böyle kalması için mücadele ettiklerini kaydeden Şahin, tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerin koruyucusu olması gereken kurum ve kuruluşların görevlerinin gereğini yerine getirmediklerini belirtti. Bu kurumların son yıllarda artan bir ivmeyle vadilerin, dağların, ormanların yok edilmesi fermanlarına imza attıklarını söyleyen Şahin; "Antalya ve yaşadığımız bu coğrafya adeta çok güzel olmasının bedelini ödemektedir. Sanki yöre insanları da bu güzelliklerin ve zenginliklerin içinde yaşıyor olmanın cezasını çeker durumdadır. Baktıkları her güzellikten, kar hesabı yapan yıkıcı anlayış her şeyin ve her yerin satılık olabileceğine artık alışmamızı istiyor ama alışamayız. Bizler bu kıyımın acısını yaşıyoruz" diye konuştu. El değmemiş tek bir vadiye daha yeni bir HES izni çıkmasını, asırlık sedirlere ve ulu ormanlara ev sahipliği yapan ve yaban hayvanlarının biricik sığınağı olan yüce dağ başlarına yeni bir taş ocağı izni ve insanlara açık ter temiz koyların bir tekine bile artık yeni bir otel daha istemediklerini dile getiren Şahin, ormanların sonsuza dek çoğalarak yaşayabilmesi için yeni bir orman tahsisine daha izin vermeyeceklerini söyledi. Şahin şöyle konuştu; "Bizler artık Anayasaya ve hukuka aykırı kararlara dayanarak, kapalı kapılar ardında pazarlanacak bir metre toprağımız, bir tek ağacımız, tek bir dereciğimiz ve bir avuç kumsalımız yok diyoruz. Ve bugün burada hep birlikte Phaselis'te otele hayır diyoruz."

Çevresiyle Birlikte Korunana Kadar Phaselis İçin Mücadele

Phaselis İnisiyatifi adına konuşan Melike Vergili; " Uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış, Dünya Mirası Listesi için aday gösterilmiş, 2 bin 700 yıldır burada olan Phaselis antik kentinin hemen yanında, Beydağları Milli Parkı sınırları içindeki ormanlık bir alana bir turizm kompleksi yapılması planlanmış ve buna karşı ses çıkarılmayacağı düşünülmüştür. Ama hepimiz yanılmış olduklarını gösteriyoruz" ifadelerini kullandı. Phaselis'in çevresiyle birlikte korunacağı açıklanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Vergili, projenin sahibi Fettah Tamince'yi hukuki sürecin sonunu beklemeden, bu yıkım projesinden vazgeçtiğini açıklamaya çağırdı. Bu çağrıdan sonra Vergili katılımcı kuruluşların mesajlarını tek tek okudu.

Bu Ayıp Aynen Taksim'deki Gibi Israrla İşleniyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da eyleme katılarak destek verdi. Yurttaşlarla halay çeken Başkan Akaydın, katıldığı eylemi Antalyalılarla birlikte ölümsüzleştirmek üzere fotoğraflar çektirdi. Phaselis'le ilgili Ulusal Kanal'ın sorusunu yanıtlayan Akaydın şöyle konuştu; "Biz hiçbir zaman halka ekonomik katkı sağlayacak projelere karşı değiliz ama doğayı katletmeden, tarihi antikayı bozmadan. Ama maalesef özellikle son 12 yılda Türkiye'de bu ayıp aynen Taksim Gezi Parkı'nın Topçu Kışlası'nda olduğu gibi ısrarla işlenmektedir. Bundan halk yararlanmıyor, sadece kısıtlı sayıda rant grupları yararlanıyor. Bunun altını çizmek istiyorum. İlk defa bu kadar kalabalık bir çevre etkinliğine Antalya'da katıldığım için çok mutluyum. Ama daha önce nükleere de karşı, HES'lere ve özellikle de maden ocaklarına da karşı benzer tepkiler verdik. Kındılçeşmeyi de destekledik. Artık halk özellikle Taksim Gezi Parkıyla artan bir bilinçle, kendi doğal ve kültürel zenginliklerine sahip çıkıyor, koruyor. Bu direnci hiç kimse aşamaz."

Başkan Akaydın'ın Antalyalılara Güveni Tam

Aynı tehlikenin Antalya'da dünyaca ünlü Konyaaltı Sahilleri ve stadyum alanına yapılacak AVM veya rezidans projeleriyle de gündemde olduğu uyarısında bulunan Akaydın buna karşı mücadeleyi yükseltecek olan Antalyalılara güvenini şu sözlerle anlattı; "Antalya halkı burada olduğu gibi bilinçli tepkisini özellikle stadyuma rant projesi yaptırmamak için de kullanmalıdır. Ben kullanacaklarına inanıyorum" diye konuştu.

Haber: Devrim Dönmez - Fotoğraf: Merve Demirağ / ANTALYA

Minibüs takla attı Yurt "Çılgın projelerinizi bizden uzak tutun" Yurt Kuraklık artıyor Yurt “Okumak istiyorum“ Yurt