Federasyon dönemi kapandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi gündemde elli yıldır sonuç vermeyen federasyon temelli çözüm girişimleri var. Kıbrıs Türkleri ve Türkiye bu dayatmayı istemiyor. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in görüşme çağrısına Türk Dışişleri, "artık Federasyon için müzakere etmeyeceğiz" yanıtını verdi. KKTC Başbakanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Ersin Tatar da yaptığı açıklamada, "Federal çözüm denilerek maceraya sürüklenmek istemiyoruz" dedi. KKTC için en öncelik mesele dünyaya tanıtılması. Bunun için de önemli çağrılar yapıldı.

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde federasyon dönemi kapandı. Kıbrısllı Türkler,iki devletli çözümden yanı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanıtılması için, KKTC Başbakanı Ersin Tatar, kararlı.

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri, 11 Ekim'de yapılacak. Daha önceki seçimlerde gündeme gelen federasyon modeli yerine, "ikid evletli çözüm" daha daha gür sesle dillendiriliyor.

Mevcut Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, hala federasyon modelinde ısrar ediyor. Son yaptığı açıklamalar da bunu kanıtlar nitelikte.

Burada kendi bağımsız, özgün, özgür kimliği ile var olmak ve federal bir çatı altında iki ayrı, eşit, kurucu devlet yapılanması içinde kendi devletinde söz sahibi olmak istiyor. Böylesi bir yapı ancak federatif bir yapı ile mümkün. Bunun için de uğraş vermeye devam ediyor Kıbrıs Türk halkı ve onun seçtiği temsilcileri. Ben halkımdan aldığım yetki bu çerçevede olduğu için mücadelemi yaptım.

Aynı şekilde, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da federasyon ısrarını sürdürüyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guetterres, geçtiğimiz günlerde, müzakerelere yeniden başlamayı planladığını açıkladı.

Türkiye'nin tavrı net. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açık konuştu. "Federasyon için müzakere etmeyeceğiz" dedi.

Hedef, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bir devlet olarak tanınması. Cumhurbaşkanı adaylarından ve KKTC Başbakanı Ersin Tatar da, “Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğünden ödün vermeden, KKTC'nin bir devlet olarak tanınması yönünde bir siyaset geliştiriyoruz” demişti.

Tatar, federasyon çağrısı yapanlara bir kez daha seslendi. "Federal çözüm denilerek maceraya sürüklenmek istemiyoruz" dedi.

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın danışmanı gazeteci yazar Sabahattin İsmail de Aydınlık'a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin de KKTC’nin tanınması için kampanya başlatmasını istedi. İsmail, Kıbrıs Türk halkının 50 yıldır federasyon kazığına bağlandığını ve yıllarını kaybettiğini ifade etti.

Eski Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necati Özgen de Aydınlık'a yaptığı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyada tanıtılması için bir an önce harekete geçilmelidir.Gereği yapılmadılır" diye konuştu.

ulusal.com.tr

ABD'nin Tayvan provakasyonu Gündem MASAK'ın "kaçak para" operasyonu Gündem Esnaftan İBB'ye zam protestosu Gündem Terör sözcüsünden "soykırım" suçlaması Gündem