Türkiye'yi tehdit yeniden gündemde

HDP İkiz Sözleşmeleri gerekçe göstererek ‘özyönetim’ kararını BM’ye taşıyor. Aydınlık, yasanın PKK’yı kuvvetlendireceğini ve uluslararası müdahalenin yolunu açacağını 15 yıl önce manşetlerden duyurmuştu .

Abone ol

HDP 2001 yılında imzalanan İkiz Sözleşmeleri gerekçe göstererek “özyönetim” kararını Birleşmiş Milletler’e taşıyor. Türkiye de kendisini anayasanın ilk 3 maddesiyle savunmaya hazırlanıyor. Taraf’ın haberine göre, HDP’nin başvurusuna gerekçe oluşturduğu ‘BM İkiz İhanet Yasaları’ gündeme geldiğinde Aydınlık, “PKK yasallaştırılıyor” diyerek uyarmıştı. Süreç, şöyle işledi: Bülent Ecevit ve Devlet Bahçeli, 1966 yılında Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde hazırlanan ve Türkiye’nin 37 yıldır imzalamadığı yasaları, 19 Mart 2001’de imzalayarak tarihe geçti. Karar, 24 Mart 2001’de Resmi Gazete’de yayımlandı.

Sözleşmenin kabul edildiği ve altına imza atılacağı aslında ‘AB Müktesebatı’ çerçevesinde 8 ay önce 15 Ağustos 2000 tarihinde atılan imzayla ortaya konulmuş oldu. İsmi de “Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme” ile “Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme” şeklindeydi.

O GÜNLERDE UYARMIŞTIK

Bu kararlar 3 yıl kamuoyundan gizlendi. Alınan bu karar, 4 Haziran 2003 günü de Tayyip Erdoğan hükümeti tarafından TBMM’de kabul edildi. Onaylandığı gün Devlet Bahçeli’nin hiç sesi çıkmadı ve itirazda da bulunmadı. Bütün olan biteni AKP ve MHP ‘AB şartı’ olarak kamuoyuna sundu.

Aydınlık her fırsatta kamuoyunu uyardı ve bu yasanın, kritik anlarda bölücü örgütün elini kuvvetlendireceğini ve uluslararası müdahalenin yolunu açacağını savundu. Türkiye’nin Yugoslavya’nın akıbetine uğratılmaya çalışıldığı uyarısında bulunan Aydınlık, 2002 ve 2006 yıllarında konuyu kapak haberleriyle duyurdu.

SÖZLEŞMELERİN İÇERİĞİ

“Kişisel ve Siyasal Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme”nin ilk maddesi ile İkiz Sözleşmeler’in ikincisi olan “Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme”nin ilk maddesi tıpatıp aynıdır. “Halkların kendi kaderlerini tayin hakkı” başlığı taşıyan madde hükümleri şöyledir:

1. Bütün halklar kendi kaderlerini tayin hakkına sahiptir. Bu hak vasıtasıyla halklar, kendi siyasal statülerini serbestçe tayin edebilir ve ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelerini serbestçe sürdürebilirler.

2. Bütün halklar uluslararası hukuka ve karşılıklı menfaat ilkesine dayanan uluslararası ekonomik işbirliği yükümlülüklerine zarar vermemek koşuluyla, doğal kaynakları ve zenginilikleri üzerinde kendi yararına serbestçe tasarrufta bulunabilir.

Bir halk sahip olduğu maddi kaynaklardan hiç bir koşulda yoksun bırakılamaz.

(Aydınlık)

İslam'ın asıl düşmanı Gündem 'Soykırım' yasası kadük kaldı Gündem Hrant Dink cinayetinde Yasin Hayal'in arkadaşı istihbarat elemanı çıktı Gündem Öncü Gençlik parti okullarına başladı Gündem