Irak'ta son durum

Abone ol

Irak'ta IŞİD tehdidi de, Irak ordusu ile Peşmerge'nin IŞİD'e karşı mücadelesi de sürüyor. Tuz, Felluce, Musul, Diyala ve Tıkrit'ten çatışma haberleri geldi.

Peşmerge'ye silah vereceğini açıklayan Amerika'nın ardından, Avrupa ülkelerinden de silah ve askeri teçhizat desteği geldi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Irak'ın kuzeyinde IŞİD’e karşı mücadele eden Kürtlere askeri araç ve malzeme göndereceklerini açıkladı. Fransa Devlet Başkanlığı Ofisi’nden yapılan resmi açıklamada da Peşmerge'ye destek amacıyla silah yardımı yapılacağı bildirildi.

Şu ana kadar 15 defa IŞİD hedeflerini vurduklarını açıklayan Amerika Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyine 130 asker gönderdiğini bildirdi. Askerlerin Erbil'e ulaştığı ve Sincar Dağı'nda mahsur kalan binlerce sivilin yüz yüze olduğu insani krizin boyutunu değerlendirmek üzere görevlendirildiği belirtildi.

IŞİD saldırıları sonrası yerini yurdunu bırakan binlerce Iraklının göç çilesi insanlık dramına dönüştü. Kimi arabasıyla, kimi kamyon kasasında, kimi ise yürüyerek Erbil'e gidiyor.

IŞİD'den kaçıp Sincar Dağı'na sığınan 15 bine yakın Yezidi ve Türkmen ise açlık ve susuzlukla mücadele ediyor.

Yezidilere insani yardım götüren ve Yezidi Milletvekili Viyan Dahil’in de içinde bulunduğu helikopter, Sincar Dağı'nda düştü. Pilotun öldüğü kazada, 20 kişi yaralandı.

Türkiye'ye sığınan Yezidilerin sayısı 2 bine yükseldi. AFAD, Yezidiler için Zaho'da otel çadırlardan oluşacak bir kamp kurma kararı aldı.

Göçlerin ardından, özellikler Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde demografik yapı değişti. Türkmen Milletvekili ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf Selim, IŞİD'in Türkmen kentlerine Sünni aşiretleri yerleştirdiğini söyledi.

Bölgedeki gerginlik, petrol sektörünü de sekteye uğrattı. Bölgesel Yönetim'de faaliyet gösteren ve aralarında Chevreon, Exxon, Genel Enerji gibi şirketlerin de olduğu 7 uluslararası petrol şirketi üretimi durdurduklarını ve çalışanlarını tahliye etmeye başladıklarını duyurdu.

ulusalkanal.com.tr

Irak'ta tansiyon yüksek Dünya AKP hükümetinin gizli Irak’ı bölme faaliyeti Dünya Bebek arabası metro raylarına düştü! Dünya ABD'den İbadi'ye destek Dünya