Bunca cefayı birilerine peşkeş çekilsin diye çekmedik!

Termik Santraller ve kömür ocakları yapılabilmesi için 1982 yılından itibaren köy istimlak edildi. Yerini yurdunu bırakıp dağılan halk özelleştirmeye karşı tek ses oldu.

Abone ol

Köyleri istimlak edilip başka köylere dağılan yurttaşları bulduk. “ biz yerimizi yurdumuzu birilerine peşkeş çeksinler diye feda etmedik, devlete verdik özelleşmesini istemiyoruz, biz bunca cefayı birilerine peşkeş çekilsin diye çekmedik” dediler. Aylardır fabrikaları özelleşmesin diye mücadele eden işçilere köylülerde sonuna kadar destek verdiklerini belirtti.

Bağyaka köyü Hamit Uyar “ biz yerlerimizi terk ettik,bütün haklarımızdan feragat ettik. Niye kardeşlerimiz,komşularımız hem kömür ocağında hem santralde çalışıyor.Biz yerimizi yurdumuzu bıraktık devlet bir taraftan özelleştirmeye çalışıyor.Biz bukadar fedakarlı ederken özelleştirme bizim için sondur.Buraları devlet özelleştirirken tepki göstermememizin nedeni bir amacı vardı.Biz ne kadar sıkıntı çekersek çekelim bir taraftan iş garantimiz vardı.Devlete ait olduğu için çok tepki göstermedik.Buralar özelleşirse yöre halkı işsiz kalır,çalışanlar köylümüz mağdur olacak.Özelleştirme bugüne kadar iyi bir şey getirmedi.Tekel özelleşti o kadar çalışanı dağıldı.

Zaman zaman santralin zehrine maruz kaldık,filtre takılsın dedik santral kapatılsın demedik.Şimdi özelleştirmeyi dayatıyorlar.Bunca rezalete bunca cefaya birilerine peşkeş çekilsin diye katlanmadık.Evimizden yurdumuzdan olduk.Dedemizin,atamızın yerlerini terkettik.Biz bunları hep gelecek için yaptık.Devlete ait olmasa ben Atamdan,dedemden kalan mirası neden satayım.Şimdi de özelleştirmeyi diretiyorlar. Buraların özelleşmesini istemiyoruz.” Dedi.

Fatma Çatalçam “Herşeyi özelleştirecek hükümet sonra karşıdan bakacak.Gelen şirket sahip çıkacak mı çocuklarımıza.Ezecek ezecek suyunu içecek.Hakkını vermeyecek.Tayyip bizi bulamaz birdaha böyle yaptıkça bizden oy alamaz.Biz şimdiye kadar Tayyip’in göğsünü kabarttık.Tayyip bizi bulamaz hep bizim aleyhimize konuştuğu için bu saatten sonra bizden oy moy yok” dedi.

Hüseyin Karaçam “ devlet bu kurumları aldı iş alanı sağladığı için biz yerimizi yurdumuzu verdik.Özelleştirme yapılmasın denetimler arttırılsın.hep zenginlerin çıkarına vatandaşların çıkarına bir şey yok. Devlet kontrolleri arttırsın burası devlet tarafından yönetilsin özelleştirilmesin.Devletin kendi personelleri zaten yeterli. Vatandaşlar devlet güvencesinden çıkıp özel sektörün himayesine girecek ne aldıkları, ne çalıştıkları belli olmayacak,köle gibi çalıştıracaklar” dedi.

Yeşilbağcılar Beldesi Cemil Gören “ ben iki ev bir arsa beş tarla verdim.Özelleştirme değil bu yandaşlara peşkeş çekiyorlar.Bu adam bir fabrika yapmadı ki fabrika satıyor.Nereye yapmış.Bizim insanımız ekmek yiyor buradan özelleşmeyen yer mi kaldı ne faydası var bize.”dedi.

Fettah Bacı “ biz tarlaları verirken özel sektöre vermedik devlete verdik.Yarın özelleştiğinde bizlere çok zarar verecek.Buraları yandaşlarına peşkeş çekecekler.Burada mağdur olan köylü olacak,buranın halkı olacak.Bu fabrikalar devlette kalmalı özelleştirmeyi istemiyoruz. “ dedi.

Yeşilbağcılar mahalle muhtarı Mustafa Kemal Özen “özel sektör gelince bizden iş almayacak yöre halkı mağdur olacak.Çok geç kalındı daha önceki yerler satılmadan bu eylemler yapılacaktı sonuna kadar işçileri destekliyoruz. Geç kaldık geç uyandık biz. Devletin malı özel sektöre gidiyor,kar özel sektöre gidiyor.Halkın malı halkın olması lazım.” Dedi.

Mehmet Karaoğlan “ bu kurumlar zarar etmeyen yerler.Zarar etmeyen kurumu devlet olarak niye satalım.Tarlaralımız, evlerimiz istimlak edildi, çocuklarımız işe alınmadı ama biz bu kurumların özelleşmesine karşıyız.Gençlerimiz işsiz kalacak,işsizlik artacak,kalan yerlerimizin de elimizden alınıp alınmayacağı meçhul olur,değerinde verilmez,zarar edilir.Hükümet bu politikalardan vazgeçsin.” Dedi.

Hüseyin Nergis “(manav) “biz mülkiyetlerimizi sırf devlet için verdik.Özelleşirse bizim yerlerimize kim sahip çıkacak biz devlete güvenip yerimizi yurdumuzu verdik.Buralar özelleşirse yöre halkı mağdur olur,esnaf zarar eder.Bu millet neyle geçimini sağlayacak.Gelecek neslin güvencesi buralar onun için özelleştirmeye karşıyız.” Dedi.

Nergis “ başımızdaki hükümetin satmadığı bir şey kalmadı ki,para edeceğini bilse ayağımızdaki pabucu da satacak.Köyümüz dağıldı,87 yıllık okulumuz kapandı. Hükümetin tutumu herkes AKP’li olmak zorunda,AKP’li olmayanla bir iş yapılmıyor Türkiye’de.Tarlamızı, emimizi aldılar yerimizden yurdumuzdan olduk ama devletin malı satılıyor şimdi özelleşmesine karşıyız.Gelir düzeyi düşer, halk işsiz kalır. Çifçi bitti biz ne yapacağız,neyle geçineceğiz.Özelleştirme olduğu zaman benim elimdeki arabam,tarlam,evim alınmış demektir.Köyün zengini gelip hepsini alsa ben ne olacağım.İşçiler ne yapacak çoluğu çocuğu aç kalacak.”dedi.

Yeşilbağcılar Belediye Başkanı Ertaf Cicili “buraların özelleştirilmesini asla kabul etmiyoruz.Biz tarlalarımızı, evlerimizi buralar özelleşsin diye vermedik.Buralar devlet kurumu olarak kalsın,insanlarımız buralardan ekmek yesin,memlekete faydası olsun diye verdik.Bu malların birilerine paşkeş çekilmesini asla kabul etmiyoruz.

Buralar özelleşirse alan kişi çalışanları azaltacak,bu kurulmar yöre halkının yanındaydı ,Özelleşirse bu halka hiçbir faydası olmayacak biz arazilerimizi,tarlalarımızı hatta evimizi ocağımızı verdiğimizle kalacağız.

Özelleştirmeye karşı direnen işçilerin mücadelelerini sonuna kadar destekliyoruz,Onların başarısı bizi de mutlu edecektir.

Biz bu santraller kurulsun diye çok eziyet çektik yerimizden yurdumuzdan olduk.Buralar satılmasın,hükümet buradan bir ders almış olsun.” Dedi.

Behiye Yaraşçı

ulusalkanal.com.tr

Cari işlemler açığı Ekonomi Erdoğan Meclis'te simit hesabı yaptı Ekonomi Meclis önünde protesto Ekonomi Maden emekçileri artık ölüme sürüklenmek istemiyor Ekonomi