ABD Dışişleri Sözcüsü, Suriye hakkında konuştu: Bir tür federalleşme ile de bütünlük sağlanır

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 1 Mart’ta yaptığı açıklamalarda Suriye’nin federasyona dönüştürülmesini gündeme getirdi.

Dışişleri Bakanı Kerry’nin, Suriye’nin parçalanmasını içeren B Planı’na dair sözlerinin “bağlamından koparıldığını, böyle bir gelişmenin istenmediğini” belirten sözcü günlük basın toplantısında şu ifadeyi kullandı:

“Bizim tek bir hedefimiz var: bu da bütünlüklü, birleşik, mezhep dışı bir Suriye ve bu Suriye’nin tüm Suriyelilerin el ele vererek seçtikleri bir hükümet tarafından yönetilmesi. Bu hükümete Beşar Esad’ın dahil olmaması ve hükümetin vatandaşlarının ve ülkenin geleceğine dair ihtiyaçlara olumlu yanıt vermesi ve sorumluluk üstlenmesi. Bütünlüklü, birleşik bir Suriye istiyoruz. Hedef bu”.

Ancak Dışişleri Sözcüsü’nün sözlerine şu ifadeyle devam etmesi dikkatleri çekti:

“Bunun yanında bütün bir ülkede bir tür federalleşme altında yönetilebilir. Bu, o ülkenin bütünlüğünü, egemenliğini kaybettiği anlamına gelmez. Onlar kendilerini böyle yönetebilir. Bu kararı Suriye halkı verecektir. Bununla, ülkenin yarı-özerk bölgelere parçalanması arasında bir fark var, biz bu parçalanmayı istemiyoruz. Bu B Planı değil, hedef bu değil. Hedef bütünlüklü, birleşmiş bir Suriye’ye, Suriye halkının konuştuğu bir siyasi süreç sonucunda varmak.”

Sözcü, “Irak’ta federasyonu destekliyorsunuz, ama Suriye’de bundan çekiniyorsunuz” sorusunu ise “Irak ve Suriye arasındaki bu benzetme yanlış” sözleriyle yanıtladı.

ulusalkanal.com.tr

Endonezya'da 8.2 büyüklüğünde deprem! Tsunami alarmı verildi Dünya Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad: Görevde kalmam yabancı devletleri ilgilendirmez Dünya NASA duyurdu: 900 yılın en kötüsü Dünya Çocuk yolcu, uçakta hayatını kaybetti Dünya