Sözleşmeli tarım için kanun teklifi geliyor

Sözleşmeli tarım için kanun teklifi hazırlanıyor. Gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya çözüm olması hedeflenen proje ile ilk aşamada yüzde 5 ila 10 oranında sözleşmeli tarıma geçilecek. Peki, sözleşmeli tarım nedir? Tarımdaki olumsuzluklara çare olur mu? Ayrıntıları haberimizde izleyelim…

Abone ol

Haber: Buse Gençtürk

Kovid-19 ile birlikte gıda güvenliğinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Hükümet sözleşmeli tarımın artırılması için harekete geçti.

Konu ile ilgili Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, ''Bu şekilde olmaz. Öncelikle arzı, kullanımı üretim planlaması yapılmadan küçük üretici korunmadan biz bu kısır döngüden kurtulamayız. Kooperatifçilik sistemine devlet destek verse cüzi rakam koysa üstüne çiftçi hemen kooperatif üyesi olur. Serbest piyasa terk edilse tarım koopertifçilikte sorun olmuyor.'' dedi.

Sözleşmeli tarıma ilişkin mevcut kanunun yanı sıra yeni bir teklif hazırlanıyor. Sözleşmeli tarımda çiftçi hasat yapmadan önce şirketlerle veya alıcı ile anlaşıyor. Ancak ürün hasatta daha da değerlenebiliyor.

Demirtaş, ''Üreticinin eli kolu bağlı okumadan imza atıyor çünkü alıcı peşin para veriyor. 2 lira ise hasat sonu 5 lira oluyor. Çiftçi orada göbekten bağlı. Sözleşmenin üstünde isteği ürün olmazsa yine almıyor'' ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı projenin gıda fiyatlarındaki dalgalanmaya çözüm olmasını hedefliyor. İlk aşamada yüzde 5 ila 10 oranında sözleşmeli tarıma geçilmesi planlanıyor.

Sözleşmeli tarımda alım garantisi sağlanabiliyor. Projede çiftçinin düşük maliyetle pazar kaygısı duymadan üretim yapması amaçlanıyor. Hazırlanan teklifle planlı üretimle kaynakların etkin ve verimli kullanılması bekleniyor.

Kamuda tasarruf dönemi: Genelge Resmi Gazete'de yayımlandı Gündem Meral Akşener: ''Danıştay'ın kararı fantastik'' Gündem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ''Suriye için Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz'' Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan: ''Haziran 2023 Türkiye'nin seçim takvimidir'' Gündem