Dünya bir ilki yaşıyor

Dünya bir ilki yaşıyor. Üç doğa olayı; güneş tutulması, ekinosks ve süper ay aynı anda gerçekleşiyor. Türkiye'de Saat 11:51'de tam güneş tutulması gerçekleşti. Kuzey yarım kürede, özellikle Norveç'te çıplak gözle izlenen güneş tutulması Türkiye'de kısmen takip edilebildi. Gece ve gündüzün eşitlendiği bu gece ay da dolunay halinde dünyaya en yakın konumda olacak.

Abone ol

Dünya tam üç astronomik olayı bir ararada yaşıyor. Dünya ilk kez üçlü doğa harikasına aynı günde tanıklık ediyor.

Astronomik açıdan ilk olay güneş tutulması oldu. Tutulma Kuzey yarım kürede, dünya saati ile 09:40'ta başladı. Tutulma çıplak gözle Norveç'te izlenebildi. Astronomi meraklıları ülkeye akın etti.

Güneş tutulmasının Türkiye'de ilk gözlemlendiği kent İzmir'di. İzmirliler tutulmayı Hava gazı Fabrikası’ndan izledi.

Havanın bulutlu olması gözlemi zorlaştırdı.

Ankara'da durum aynıydı. Hava kapalı olduğu için Ankaralılar da güneş tutulmasını izleyemedi. Ulusal Kanal o dakikalar da Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi'deydi.

Dakika dakika dünya ve güneş arasına ilerleyen ay saat 11:51'de güneşi tam olarak kapattı. Tam tutulmanın yaşandığı bölgeler karanlığa gömüldü.

12:50'ye kadar süren tutulma sonrasında güneş yeniden doğdu. Türkiye'de daha önce 1999 ve 2006'da izlenebilen tam güneş tutulması bir daha 2060'da yaşanacak.

Astronomi dünyasında büyük heyecan yaratan olaylardan biri de güneş tutulmasının ekinoksa denk gelmesi oldu. Bu gece yarısı güneş ışınları dünyaya dik düşecek, tüm dünyada 12 saat gece ve 12 saat gündüz yaşanacak.

Güneş tutulması ve bahar ekinoksunun yanı sıra bu gece Süper Ay yaşanacak. Güneş tutulması sonrasında ay ve güneş aynı hizada, ay dünyaya da en yakın konumunda olacak. HABER: DENİZ ÇAĞLAYAN- ERDEM ÖZDEMİR-CEM BAYAN KAMERA: AKIN KARA-TAYLAN KAYA-UĞUR MARANGOZ

ulusalkanal.com.tr

İç Güvenlik Paketi’nin 63 maddesi tasarıdan çıkarıldı Gündem Çanakkale'de Erdoğan'a hakaret iddiasıyla Prof. Dr. Cahit Deniz hakkında dava açıldı Gündem Erdoğan'ın "aldatıldık" açıklamasını kumpas mağdurları değerlendirdi Gündem ABD'den 'Vatan'a katılım Gündem