Salgında çiçek üreticileri endişeli

Turizmin başkenti Antalya aynı zamanda Türkiye'nin kesme çiçek üssü. Çiçek üretimine hiç ara vermeyen sektör, en büyük rakipleri İspanya ve İtalya'nın salgın nedeniyle çiçek ekememesini fırsata çevirdi. Büyük krizin beklendiği sezonda ihracat artışı yaşandı. Şimdilerde dış pazar kapıları yeniden kapanıyor. Noel öncesi sevkiyatlardan iptal haberleri geliyor. Bu durum sektörü endişelendiriyor.

Abone ol

Türkiye'nin kesme çiçek üssü Antalya'dan, Avrupa ve Balkanlara her yıl yüz milyonlarca dal çiçek ihraç ediliyor. Dünyanın çiçek merkezi olarak kabul edilen Hollanda'ya dahi çiçeği Türkiye gönderiyor.

Bu hedefle yola çıkan süs bitkileri ve kesme çiçek sektörü, yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 20'ye yakın artış sağladı. Mart ayında başlayan salgın nedeniyle sıkıntılı süreç başladı.

Sektör, çiçek üretimine hiç ara vermedi. En büyük rakipleri İspanya ve İtalya salgın nedeniyle çiçek ekemedi. Kenya, Kolombiya ve Ekvator gibi ülkeler de salgın kaynaklı nakliye sorunu yaşadı. Pazara ürün sunamadılar.

Sektörün en önemli pazarı İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde ve bir diğer önemli pazar Bulgaristan'da şimdilerde yeniden salgın tedbirleri devreye girdi. Bu durum sektöre olumsuz yansıdı. İç pazarda Öğretmenler Günü'nde beklediği hareketliliği göremeyen sektör, dış pazarda Noel öncesi sevkiyatlardan da kötü haberler almaya başladı.

Onlar, üretimi ve ihracatı artırmak istiyor. Ancak arazi yetmiyor. Bu nedenle onların talebi, turizm bölgesi sınırlarında olmayan arazilerin sektöre tahsisi...

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, çiçeğin önemini vurguladı.

ulusal.com.tr

Merkez Bankası Başkanı Ağbal'dan "sıkı duruş" mesajı Ekonomi Emeklilerden kapatma davasına tepki Ekonomi Asgari ücret maratonu başlıyor Ekonomi Türk çiftçisi sorunlarını anlattı Ekonomi