“Savaş Suriye ve Irak’taki gibi"

Sina Yarımadası düzenlenen saldırıda Mısır ordusunun 30’dan fazla askeri yaşamını yitirdi.

Abone ol

Sina Yarımadası düzenlenen saldırıda Mısır ordusunun 30’dan fazla askeri yaşamını yitirdi.

Konu ile ilgili olarak Kahire’de siyasi parti yetkilileri ve uzmanların görüşlerine başvurduk.

Mısır’ın köklü partilerinden Al Wafd’ın Genel Sekreter Yardımcısı Hossam El Kholy, Ulusal Kanal Kahire temsilcisi Sinan Güzaltan’a konuştu.

“Sina Yarımadası’nda, Mısır ordusuna karşı gerçekleştirilen terörist saldırı son yılların en kanlı katliamlarından bir tanesi. Bu saldırıyı bölgedeki gelişmelerden ayrı olarak değerlendiremeyiz.

Saldırı, varlığını sürdüren son Arap ordusuna

Mısır Ordusu bölgede varlığını sürdüren son Arap ordusu. Irak, Suriye ve Libya’da olanlar ortada, ülkeler bölünüyor ve ordular güç kaybediyor. Mısır halkı ve ordusu bu duruma direniyor. Mısır halkı, Müslüman Kardeşleri alaşağı ederek, ülkenin bölünmesini engelledi.

Müslüman Kardeşler, sınırlara ve ulus devlete inanmayan bir ideolojiye sahip.

Mısır toprakları içinde yer alan Sina Yarımadası’nın bir bölümünü, İsrail’le anlaşarak, Filistinlilere vermek istediler. Bugün, bu planın sonuçlarını yaşıyoruz.

Mısır Başbakan’ı İbrahim Mehleb’in, Mısır’ın IŞID karşıtı koalisyonda yer almayacağını açıklamasından 3 gün sonra bu saldırı gerçekleşti. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, saldırının arkasında dış güçlerin olduğunu belirtti. Sizce bu saldırı, Mısır’ı, IŞID karşıtı koalisyona çekmek için düzenlenmiş olabilir mi?

ABD, bugün Irak ve Suriye’de IŞID’e karşı mücadele ettiğini iddia ediyor. Fakat ABD, Mısır’da IŞID ile aynı kökenden gelen Müslüman Kardeşler örgütünü destekledi.

Mısır’daki sorun, Irak ve Suriye’dekiyle aynı

Mısır, bu tip terör örgütlerini bir bütün olarak görüyor. Mısır’daki sorun ile Irak veya Suriye’deki sorun aynı. Mısır önce, kendi sınırları içindeki terörist gruplara karşı mücadele etme yolunu seçti ki, bu mantıklı bir seçimdir. Unutmayalım, Arap ülkeleri arasında, güçlü bir orduya sahip bir tek Mısır kaldı.

Bu saldırılar, Mısır ordusunu zayıflatmak için yapılıyor. Bölgeyi bölmek isteyen güçler, Mısır ordusunu zayıflatmak istiyor. Bu güçler, Mısır ordusu etkinliğini kaybederse, bölgede daha rahat at koşturabileceklerini iyi biliyorlar.

Cumhurbaşkanı Sisi, saldırının ardından dış güçleri işaret etti?

Dış güçler ile Hamas’ı mı kastediyor?

Filistin ile bağlantıyı sağlayan Rafah Sınır kapısı Mısır’ın zayıf karnı. Bu bölgedeki tüneller vasıtası ile farklı terörist gruplar saldırılar düzenliyor.

30 askerin hayatına mal olan saldırıyı Hamas yapmamış olabilir ama Hamas’ın haberi olmadan bu bölgede saldırı yapmakta mümkün değil. Rafah sınır kapısında önlemleri artırmak tek çözüm yolu.

''Devrimden sonraki en büyük yolsuzluk dosyası'' Dünya "Mısır’daki saldırı PKK’yı hatırlattı" Dünya YPG sözcüsü: Amacımız Kürdistan! Dünya "Mısır'ın Ölüm kalım savaşı başladı" Dünya