Menbiç için son görüşme

Amerika ve Türkiye, Menbiç konusunu görüşmek için son kez masaya oturacak. Washington'da yapılacak görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşı Mike Pompeo ile görüşecek.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo ile bir kez daha masaya oturacak. Masadaki konu Menbiç.

Son yapılan müzakerler sonrasında yol haritası üzerinde uzlaşıldığı açıklanmıştı. İki ülke arasında derin güvensizlik yaratan Menbiç ile ilgili nihai karara Washington'da yapılacak görüşmede varılacak.

Dışileri Bakanı Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet görüşmeler için Amerika'ya gitti. Amerika'da indiği havalimanında açıklama yapan Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Amerika ile Menbiç konusunda bir yol haritası çizmek istediklerini belirten Çavuşoğlu, "Bugün bu yol haritasını onayladıktan sonra uygulama safhasına geçeceğiz." dedi.

Daha önce yapılan görüşmelere ait "3 aşamalı mutabakat planının" ayrıntıları basına sızdırılmıştı.

3 aşamadan oluşan plana göre 30 gün içerisinde YPG/PKK unsurları Menbiç'i terkedeceği iddia edilmişti. Yine plana göre, Türk ve Amerikan taraflarının askeri ve istihbari unsurları ilçede ortak denetime başlayacak. Denetim mekanizmasının ayrıntıları, sahadaki ihtiyaçlara göre yeniden şekillendirilebilecek.

Mutabakatta yer alan üçüncü aşama, 4 Haziran'dan sonraki 60 gün zarfında Menbiç'in yerel unsurlarından yönetimin kurulmasını içeriyor. İlçenin güvenliğini sağlayacak askeri meclis ile kent hizmetlerini verecek yerel meclis, nüfusun etnik dağılımına göre kurulacak.

Türk Dışişleri bu plan üzerinde uzlaşıldı dese de Amerikan tarafından aksi yönde açıklamalar gelmişti.

ulusal.com.tr

"Yıl sonuna kadar 16 bin 500 polis daha alacağız" Gündem Murat Karayılan, CHP ve Saadet Partisi'nden HDP'ye oy istedi Gündem CHP heyeti Gülen'in iade dosyasını inceliyor Gündem 'ABD mevzisinden Türk ordusuna ateş ediliyor' Gündem