MİT, Şam'a gitti iddiası

Türkiye Suriye ilişkilerinde yumuşama sinyalleri geldiği bir dönemde Lübnanlı Es Sefir gazetesi çarpıcı bir iddia ortaya attı. Gazete haberinde, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın bir yardımcısının Şam'da Suriyeli yetkililerle görüştüğü ileri sürüldü. Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'la barışmaya hazırlandığını yazdı.

Abone ol

Rusya ve İran'la dış politikada yapılan açılımların ardından Suriye konusunda yeni politika beklentisi öne çıktı. Hükümet yetkililerinden "Suriye'de yeni politika" mesajları gelirken Lübnanlı Es Sefir gazetesi dikkat çeken bir iddia ortaya attı. Gazete haberinde Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Şam'da Suriyeli yetkililerle görüştüğü ileri sürüldü.

Es Sefir'in haberine göre; MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın yardımcısı Suriye hükümetiyle uzun yıllar sonra yeniden temas kurmak için Şam’a geldi. Gazete, görüşmede Suriye'nin kuzeyindeki PKK varlığı ve kantonlaşma sorunu Türk ve Suriyeli yetkililerin ele aldığını iddia etti.

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk de Türkiye Suriye ilişkilerini makalesine taşıdı. Fisk, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın mevkidaşı Beşar Esad'la barışmaya hazırlandığını yazdı.

Robert Fisk'e göre, Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyaret ettikten sonra Suriye politikasında değişiklik yapma ihtiyacı hissetti. Fisk, "Şu açık ki Erdoğan'ın yeni Rusya sevgisinin bir bedeli var. Çar, Esad'a olan sevgisini ve ordusuyla destek verdiği [Esad] hükümetinin yıkılması girişiminde Türkiye'nin oynadığı rolü gündeme getirmiştir. Sultan bu yüzden Şam Aslanı ile olan eski dostluğunu yenilemeye çalışıyor olabilir mi? Bundan emin olun" dedi.

ulusalkanal.com.tr

İBB, Esenler'deki İstanbul Otogarı'nın tahliyesini istedi Gündem Harp Okulu öğrencileri Anıtkabir'e yürüdü, üniformalarını ve okullarını geri istedi Gündem Kılıçdaroğlu Gaziantep'e taziye ziyaretinde bulunacak Gündem ABD'nin Suriye'yi işgali resmileşti Gündem