IŞİD operasyonuyla ilgili ayrıntılara ulaştık: Asker ABD'ye güvenmiyor

ABD, TSK'yı Irak ve Suriye'nin üzerine sürmek için bastırırken, Genelkurmay son tavrını ortaya koydu: 'Muharip güç vermeyiz, sınır güvenliğini sağlarız.' İncirlik'ten operasyona da izin yok

Abone ol

ABD, TSK'yı Irak ve Suriye'nin üzerine sürmek için bastırırken, Genelkurmay son tavrını ortaya koydu: 'Muharip güç vermeyiz, sınır güvenliğini sağlarız.' İncirlik'ten operasyona da izin yok

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in Ankara temaslarında istediğini alamadığı ortaya çıktı. Hagel'in özellikle Genelkurmay'daki görüşmesinde koalisyona asker katkısı istediği öğrenildi. Ancak ABD'nin bu talebine Genelkurmay'ın olumsuz yanıt verdiği bildirilirken, asker çekincelerini masaya koydu. Aydınlık'ın askeri kaynaklardan ulaştığı bilgilere göre, TSK, IŞİD gerekçesiyle oluşturulacak güce katılma önerisine çekincelerini masaya koydu.

'OPERASYONEL GÜÇ YOK'

Buna göre; asker Türkiye koalisyon gücüne katılacak, ancak kesinlikle operasyonel güç vermeyecek. Genelkurmay Başkanlığı, ABD'ye sadece şu destekleri verebileceklerini madde madde sıraladı:

- Türkiye sınır güvenliğini sağlayacak. Çünkü olası bir hava harekatında IŞİD militanlarının Türkiye'ye kaçabilme olasılığı var. Bu nedenle asker sınır güvenliği tedbirlerini sıkılaştıracak.

- İncirlik Üssü insani yardımlar için açılacak.

- Aydınlık'ın ulaştığı bilgilere göre, ABD lojistik destek sağlaması için hava sahasının açılmasını da istiyor. TSK bu talebe sıcak bakıyor ancak konuyla ilgili görüşmeler sürüyor.

TSK'nın ayrıca üslerin koalisyon güçlerine açılmasına da soğuk baktığı öğrenildi. ABD'ye "İncirlik üssü sadece ve sadece insani yardımlar için açılacak. Ancak buradan kalkacak uçakların Irak'a saldırmasına kesinlikle izin verilmeyecek" mesajı gönderildi.

Askerin bu tavrını Hükümetin de kabul ettiği öğrenildi.

'ABD'NİN 3 YIL SÜRE VERMESİ ŞÜPHELİ'

Aydınlık'a konuşan üst düzey bir askeri kaynak da ABD'ye yönelik çekinceleri doğruladı. ABD'nin IŞİD gerekçesiyle 3 yıllık bir süre vermesini şüpheyle karşıladıklarını belirten askeri yetkili, şunları söyledi: "Irak Ordusu gibi düzenli bir orduya karşı, işgal öncesinde 2-3 aylık sürede bitiririz diyenler neden IŞİD gibi bir örgüte karşı 3 yıllık bir süre veriyorlar anlayamadık. Belki yeni üsler kuracaklar, belki de IŞİD'i kontrol adı altında keşif uçuşlarıyla İran'ı izleyecekler. Bilemiyoruz. İran IŞİD'e karşı operasyonu destekliyor ve Irak'ın toprak bütünlüğünü savunuyor. Belki de IŞİD, ABD için ikinci bir Taliban'dır."

Ceyhun Bozkurt / Aydınlık

2015 Haziran'ında bunlar olacak! Gündem Havada panik! THY uçağı geri döndü Gündem Uyuşturucu ile biber gazı arasındaki fark Gündem Hastane karantinaya alındı Gündem