Astana'da çatışmasızlık kararı! İdlib'te güvenli bölge anlaşması

Bölge ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran'ın Suriye krizine çözüm bulmak için başlattığı Astana'dan "Çatışmasızlık bölgesi" anlaşması çıktı. Buna göre Mehmetçik, ÖSO unsurlarıyla İdlib'in kuzeyini kontrolü altına alacak. Bu Fırat Kalkanı Harekâtı sonrası ABD'nin kurmak istediği terör koridoruna indirilecek en ağır darbe olacak

Abone ol

Suriye'deki krizin çözümü için garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran'in girişimiyle Astana'da başlatılan görüşmelerden uzlaşı çıktı.

Garantör ülkelerin heyetleri ile Suriye yetkilileri ve muhalifler arasındaki görüşmelerden İdlib'te kurulacak çatışmasızlık bölgesinin sınırları konusunda anlaşıldı.

Heyetlerarası ikili ve üçlü görüşmelerle devam eden 6'ncı Astana toplantısının 2'nci gününde alınan kararın detayları da netleşti. Buna göre ABD’nin ‘El-Kaide’ bahanesi ile saldırmaya hazırlandığı bölgede güvenliği Türkiye, Rusya ve İran'ın desteği ile Suriye Ordusu sağlayacak.

Uzun süredir Suriye sınırında operasyon hazırlıkları yapan Mehmetçik, ÖSO unsurlarıyla İdlib'in kuzeyini kontrolü altına alacak. Bu ABD'nin terör örgütü PKK/PYD aracılığı ile Suriye'nin kuzeyinde kanton kurarak oluşturmak istediği terör koridoruna, Fırat Kalkanı'ndan sonra vurulan ikinci ağır darbe olacak.

Mehmetçik bu ay içinde başlaması planlanan operasyonla, Hatay’ın Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinden sınırı geçerek İdlib’in 35-50 kilometre derinine kadar ilerleyecek.

Yenişafak'ın haberine göre en az 35 kilometre derinliğe, 130 kilometre de uzunluğa sahip olacak bölge 3'e ayrıldı. Türk Ordusu ile ÖSO nüfusu 2 milyonu aşan İdlib’de güvenliği sağlayacak.

Harekâta katılacak asker sayısının 25 bini bulacağı belirtiliyor. PKK/PYD işgalindeki Afrin sınırından Türkmendağı’na uzanan bölgede stratejik noktalar bulunuyor. İdlib ve Halep’e hakim birçok noktayı ele geçirecek olan Mehmetçik, Afrin’deki PKK’lı teröristleri yakından izleme imkânı bulacak.

Astana görüşmelerinde karara bağlanacak konular arasında esir takası ve tutukluların serbest bırakılması da bulunuyor.

ulusal.com.tr

Erdoğan, Katar Emiri Al Sani ile 2,5 saat görüştü Gündem OHAL Komisyonu mesaiye başlıyor Gündem Erdoğan'dan AKP'li belediye başkanlarına seçim talimatı Gündem Kılıçdaroğlu: FETÖ ile mücadele adı altında FETÖ'ye destek veriliyor Gündem