BMGK’nın kınama kararına tepki

Kıbrıs'taki Maraş'ın açılmasını kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Türkiye ve KKTC’den yanıt geldi. Kınamanın reddedildiği açıklamalarda, çözümün ancak KKTC’nin egemen eşitliğinin tanınmasıyla mümkün olacağı belirtildi. Hükümet adına yapılan açıklama da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Çelik, Maraş’ın KKTC toprağı olduğunu vurguladı.

Abone ol

Maraş’ın kademeli olarak açılmasına ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden gelen kınamaya Türkiye ve Kıbrıs’tan jet yanıt geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ziyaretinde Kapalı Maraş’ın açılımının ikinci aşamasına yönelik açıklamaları BMGK’yı rahatsız etti. Kınama kararı yayınlayan BMGK'ya Türkiye ve Kıbrıs anında yanıt verdi.

Türkiye ve KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda, Güvenlik Konseyi kararlarının hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ''Gerçeklerle bağdaşmayan ve asılsız iddialara dayanan açıklamaları tümüyle reddediyoruz.'' denildi.

- Ada'daki gerçeklerle bağdaşmayan ve asılsız iddialara dayanan açıklamaları tümüyle reddediyoruz. Bu açıklamalar Rum-Yunan kara propagandasına dayanmaktadır. Maraş, KKTC toprağı olup, KKTC makamlarının iyi niyetli yaklaşımı çerçevesinde zamanında yerleşime açılmamış, askeri bölge olarak ilan edilmiştir. Kaldı ki BM Güvenlik Konseyi kararları mülkiyet ve egemenlik haklarının üzerinde değildir.

- Kıbrıs meselesinin adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulmasına yönelik yeni bir müzakerenin başlaması, ancak Kıbrıs Türk halkının eşit egemenliğinin ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesiyle mümkündür. Bu anlayışla, BM Güvenlik Konseyi’ni, Rum-Yunan ikilisinin yanıltıcı propagandasından kurtulmaya davet ediyoruz.

KKTC Dışişleri Bakanlığı, adada kalıcı çözümün KKTC'nin egemen eşitliğinin tanınmasıyla mümkün olacağını ifade etti:

- BMGK Başkanlığı açıklamasında yer alan 'Kıbrıs halkı' ifadesi de Ada'daki gerçekleri yansıtmamaktadır. Ada'da tek bir halk değil Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum olmak üzere iki ayrı halk bulunmaktadır. BMGK'nin bu olguyu da açıklama ve kararlarında dikkate almasını bekliyoruz.

Her iki ülkenin Dışişleri Bakanlığı, kalıcı çözümün KKTC’nin egemen eşitliğinin tanınmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

- KKTC, topraklarının bir parçası olan Kapalı Maraş'ta ezber bozan, yapıcı adımlar atmaktadır. Kamu alanlarının kullanılmaya başlanmasının yanı sıra KKTC Bakanlar Kurulu, Kapalı Maraş'ın bir bölümünün askeri statüden çıkarılması kararı almıştır. Karar, uluslararası hukuka uygun olduğu gibi, mülk sahiplerinin haklarını da garanti altına almaktadır.

Türkiye hükümeti adına açıklama da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi:

- BMGK’dan yapılan açıklamayı tümüyle reddediyoruz. Bu açıklama Rum-Yunan ikilisinin asılsız iddialarına dayanmaktadır. Maraş, açılmadığı ve askeri bölge ilan edildiği haliyle de KKTC toprağıdır. KKTC, topraklarının bir parçası olan Kapalı Maraş'ta ezber bozan, yapıcı adımlar atmaktadır.

Sosyal medya düzenlemesi çalışmaları Gündem Kadın derneklerine ABD fonu Gündem Plajlar doldu boğulma vakaları arttı Gündem Mecidiyeköy-Mahmutbey metrosunda patlama Gündem