Bulgaristan'da AB yanlısı GERB Partisi, birinci parti oldu

Bulgaristan'da sandıktan Avrupa Birliği yanlısı GERB partisi birinci çıktı. Üyelerinin çoğunluğu Türk olan Hak ve Özgürlükler Hareketi parlamentodaki yerini korurken, Türkiye ile Bulgaristan arasında kriz çıkmasına neden olan DOST Hareketi bu seçimde parlamentoya giremedi.

Abone ol

Bulgaristan'da yapılan erken genel seçimlerde 5 siyasi güç, yüzde 4 barajını aşarak parlamentoya girdi.

Sabah saatlerinde Merkez Seçim Komisyonu oyların yüzde 95'inin sayıldığını açıkladı.

Seçime katılım oranı yüzde 51'de kalırken resmi olmayan sonuçlara göre eski Başbakan Boyko Borisov'un liderliğindeki Avrupa Birliği yanlısı Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi oyların yüzde 32.55'ini aldı.

Avrupa Birliği'nin desteklemesine rağmen Rusya yanlısı tutumlar ile de dikkat çeken Bulgaristan Sosyalist Partisi yüzde 27,02 oy oranı ile ülkenin 2. büyük siyasi gücü oldu.

Irkçı ve aşırı milliyetçi partileri bir çatı altında toplayan Birleşik Vatanseverler ise yüzde 9,12 oy oranıyla üçüncü sırada yer aldı.

Dördüncü sırada bulunan, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) de yüzde 8,94 oyla parlamentodaki yerini korudu.

Özellikle seçim öncesinde Bulgaristan ile Türkiye arasında kriz yaşanmasına neden olan Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar Partisi'nin, Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ile kurduğu DOST Birliği ise parlamento dışında kaldı. Birlik oyların yüzde 2,95'ini aldı.

Başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde yurtdışında yaşayan Bulgar vatandaşlarının oy kullanmasında çıkarılan zorluklar ise vatandaşların tepkisini çekti.

Merkez Seçim Komisyonu, resmi seçim sonuçlarını 31 Mart'ta açıklayacak.

Seçim sonuçlarına göre Bulgaristan'da tek parti iktidarı pek mümkün görünmezken, birinci parti olan GERB partisinin ırkçı ve aşırı milliyetçilerden oluşan Birleşik Vatanseverler ile koalisyon kurması ihtimali üzerinde duruluyor.

ulusalkanal.com.tr

Bulgaristan'daki sandıktan ilk sonuçlar geldi Dünya Aleksey Navalny gözaltına alındı Dünya Afganistan'da 33 IŞİD üyesi öldürüldü Dünya Kırgızistan'ın güneyinde ikinci heyelan Dünya