TGB ve Bilim ve Ütopya Dergisi'nden Yunus Emre etkinliği

Türkiye Gençlik Birliği ve Bilim ve Ütopya dergisinin birlikte düzenlediği “Tekkenin Oduncusu Değil Entelektüel Doruk: Yunus Emre” etkinliği Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Göçmen, Şair Seyyit Nezir ve Türk Müziği ve Folkloru Uzmanı Müzisyen Latif Bolat’ın katılımıyla tamamlandı.

Abone ol

TGB ve Bilim ve Ütopya dergisinin birlikte düzenlediği “Tekkenin Oduncusu Değil Entelektüel Doruk: Yunus Emre” etkinliği tamamlandı. Çevrim içi söyleşinin konukları Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Göçmen, Şair Seyyit Nezir ve Türk Müziği ve Folkloru Uzmanı Müzisyen Latif Bolat oldu.

TGB Genel Sekreteri Barış Demiralay’ın moderatör olduğu etkinlikte açılış konuşmasını Bilim ve Ütopya dergisi Genel Yayın Yönetmeni Emrah Maraşo yaptı. Maraşo konuşmasında Yunus Emre’nin Türk kültür birikimine yaslanırken uluslararası kaynaklardan dabeslendiğini vurguladı ve “Cumhuriyet devrimi Yunus’u devrimci bir hümanizmle buluşturmuştur ve Yunus yeniden toplumumuzun bir simgesi olmuştur. Yunus bir dava insanıdır, mesajlarını halka iletmek için diyar diyar dolaşmıştır. Bu bakımdan Yunus Emre'nin pratiği bizim açımızdan belirleyicidir” dedi.

DEVRİMCİ FİLOZOF YUNUS EMRE

Söyleşinin ilk konuşmacısı olan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Göçmen konuşmasında Yunus Emre’nin bıraktığı büyük mirasın bugün anlaşılması için büyük kavgalar verdiklerini söyleyerek “Yunus Emre’yi bir filozof ve devrimci olarak görüyorum. Dünyayı değiştirmeye çalışıyor” dedi.

Göçmen, Yunus’ta ki zenginliği derinliği görmek için modern felsefeye bakmak gerektiğini ifade etti ve “Yunus’un söylediği birçok şey Yunus’tan önce de sonra da Anadolu’da kullanılan felsefi mirastan geliyor” dedi.

Şair Seyyit Nezir ise Yunus Emre’nin felsefesini anlattığı konuşmasında Yunus’un felsefindeki en önemli unsurun yetmiş iki millete sevgi ve eşitlik duygusu ile seslenme isteğidir” dedi.

Türk Müziği ve Folkloru Uzmanı Müzisyen Latif Bolat’ın Yunus Emre’yi anan besteleriyle devam etti. Bolat “On üçüncü yüzyıl Yunus Emre’yi yarattı, bu tesadüfen değildi. Mevlana’yı, Hacı Bektaşi’yi yaratı. Dante’yi de yarattı. Emin Hüsrev, Nizameddinvar. Mevlana’nın olduğu dönemler vardı. Bu yüzyılda insanlık hakkında endişeli biriyseniz sizin de Yunus Emre olma ihtimaliniz vardı. Her taşın altında şair vardı. Yunus Emre’ye yazdığım ve Teoman Alili’ye ve Deniz Gezmiş’e gönderdi beste ile başladı.

Etkinlik soru-cevaplarla sonlandı.

Etkinliğin tamamı TGB’nin ve Bilim ve Ütopya dergisinin YouTube kanallarından izlenebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=44UnlH3mc44

Bilim ve Ütopya dergisinin "Yunus Emre ve Türkçe Yılı"na özel Mayıs sayısına ulaşmak için:

https://magaza.bilimveutopya.com.tr/index.php?route=product/product&product_id=435

Bakan Varank'a yerli aşıda 2. doz Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sisi ile görüşme sinyali Gündem Bakan Soylu açıkladı: Tam kapanmada uzatma olacak mı? Gündem Bakanlığın market tedbirleri konulu genelgesi Gündem