Zorunlu anjiyo yolu

Gümüşhane Devlet Hastanesi’de anjiyografi odası olmadığı için hastalar sıkıntı çekiyor

Abone ol

Gümüşhane’de yılda bin 200 ile bin 300 arasında yurttaş, kalp krizi geçirmesi sebebiyle devlet hastanesine gidiyor. Hayati durumu risk altında olan hastalar hastanede anjiyografi odası olmadığı için, 3 buçuk saat uzaklıktaki çevre hastanelere zorunlu olarak sevk ediliyor.

170 bin nüfuslu ve transit yol üzerinde bulunan Gümüşhane’de, yılda 2 binden fazla hasta anjiyografi gereksinimi sebebiyle Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne gidiyor. Aydınlık’ın ulaştığı verilere göre, bir yıl içerisinde kalp damarlarında tıkanıklık şüphesi olan 840 ila 960 arasındaki hasta ve kalp krizi geçiren 1200 ila 1300 hasta, koroner anjiyografi ünitesi olan komşu illerdeki devlet hastanelerine sevk ediliyor. Şehirde yaşayanların yaş ortalamasının yaşlı olması ve beraberinde akciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi yan hastalıklarının bulunması sebebiyle ‘2 buçuk ile 3 buçuk saat arasında değişen sevk mesefasinde’ hastaların kalbi duruyor ya da genel durumda bozulma tehlikesiyle karşılaşılıyor.

‘OLAN GARİBANA OLUYOR’

Aydınlık’ın ulaştığı yerel kaynaklar Gümüşhane Devlet Hastanesi’yle ilgili şu çarpıcı bilgileri verdi:

“Hastalar doktorsuz ekiplerle sevk ediliyor ve tehlikelerle başbaşa kalıyor. Sevk edilen hastanelerden geciktiğine dair bilgi veriliyor. Bazen 112 sağlık hizmetleri yüzünden gecikme oluyor. Eğer burada anjiyo odası olsaydı, hastalar mağdur olmazdı. 15 dakikalık işlem için hasta 3 buçuk saatlik yol çekiyor. Bu işin sosyoekonomik boyutu da var. Hasta ve hasta yakınlarının kalacağı yer yok. Hasta yoğun bakımda kalırken, refakatçisinin kalabileceği yer yok. Acil servise giden insanlar ‘Burada halledebilir miyiz’ talebinde bulunuyorlar. Bunun sebebi ise maddi durumlarının yeterli olmaması ve gittikleri komşu illerde sefil durumda kalmasındandır.Türkiye’de bazı insanlar çok çabuk adam bulup işlerini halledebiliyorlar ya da özel hastaneye gidebiliyorlar. Köylüler ve işçiler gurbette mağdur duruma düşüyor, olan garibana oluyor. Konuyla ilgili milletvekillerinden belediye başkanına, valiliğe, Gümüşhane İş Adamları Derneği’ne kadar 13 tane dosya verildi. Sözde destek çok fazla ama iş icraata geldiğinde biz destek görmedik, hatta köstek olanlar bile oldu.”

‘GELEMEDEN ÖLEN VAR’

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde kardiyoloji olmadığı için devlet hastanesindeki doktorların, ilçeye gönderildiği bilgisini veren haber kaynağımız şöyle devam etti: “Polikinlik sevklerinin yüzde 98’i anjiyografi odası olmaması sebebinden kaynaklanıyor. Köyde oturan insanlar hastaneye dahi gelmeden hayatını kaybediyor. Gümüşhane’de anjiyografi ünitesine ihtiyaç duyan bir hasta, Erzincan, Giresun ve Trabzon’daki hastanelere sevk ediliyor. Bunlar gerek hasta, gerek hasta yakını ve gerek devlete yani Sağlık Bakanlığı’na büyük külfet oluşturuyor.”

‘HALKIN SESİNİ DUYUN’

“Aksaray’da, Kırşehir’de, Nevşehir’de varken Gümüşhane’de olmaması prestij kaybı. Bayburt’ta da anjiyografi odası yok. Bayburt Devlet Hastanesi’ndeki Kardiyoloji Bölümü’yle, anjiyo ünitesi ortak entegre edilebilir. Halktan bu yönde talep var ama üst kademelerde başlarına bir şey gelecek diye korkuyorlar. Miletvekilleri destek veriyor ama iş icraata geldiğinde destek göremiyoruz. Aydın Doğan Vakfı buraya hibe verecekti onun üzerine gidilmedi. Yer gösterilmedi, proje sunulmadı. Bir hasta yolda öldüğünde insanım diyen herkesin, canı yanmalı. Lütfen halkın sesini duyun, insan hayatını geçiştirmeyin.”

ulusal.com.tr

Tako Vadisine vapur getirildi Yurt İzmirli kuaförlerden örnek çalışma Yurt Eski vali yardımcısına FETÖ'den 7 yıl 6 ay hapis Yurt İstanbul'daki Taksim İlk Yardım Hastanesi'nde büyük yangın! Yurt