Kaçak et operasyonu Unakıtan'a uzandı
Mersin'de ortaya çıkan kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili hakkında işlem yapılan şirketler ortaya çıktı.
Mersin'de ortaya çıkan kaçak kırmızı et operasyonuyla ilgili hakkında işlem yapılan şirketler ortaya çıktı. 7 şirketin adının karıştığı operasyonda dikkat çeken en önemli nokta baskın yapılan depolara getirilen ürünlerin gümrük işlemlerini eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın dünürü emekli gümrük müdürü Doğan Kanmaz'ın ortağı olduğu Mert Denetim Danışmanlık şirketinin yapmış olduğu.
Unakıtan'ın kızı, 2008 senesinde Doğan Kanmaz'ın oğlu ile evlenmişti.
Mersin Gümrüğü’nde 4 Ekim tarihinde yapılan bir ihbar üzerine ortaya çıkan, transit ticaret kapsamında yurtdışına çıkarılması gerekirken çıkarılmayıp, Türkiye’ye sokulmak istenen ve yüzde 225 oranında gümrük vergisine tabi tutulmayan 1044 ton kaçak et ele geçirilmişti.
Bu şekilde Türkiye'ye giriş yapan kırmızı etin yurt dışına çıkarılması gerekirken bunun yerine ülkemizden çıkış yapılmak üzere, aynı kiloda ticari değeri bulunmayan ya da çok düşük olan bozuk tavuk etleri ve tavuk kırpıntılarının ülkeden çıkış yapıldığı, kaçak kırmızı etlerin ise Türkiye'ye dağıtıldığı tespit edildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin yapmış olduğu açıklamada "2014 yılı içerisinde yaklaşık 100 bin ton kırmızı etin transit ticaret kapsamında ülkemize giriş yapıldığının tahmin edildiğini bu kapsamda ülkemize giriş yapan etlerin ne kadarının bu şekilde Türkiye pazarına sokulduğu ise bilinmemektedir." denildi.
7 firma
Parlayway Company Lojistik Gıda, International Gemi Acentası, ARC Lojistik İthalat İhracat, ETC Fruit Madencilik Sanayi, Gözü İthalat İhracat, Asildur İthalat İhracat, Güneş İthalat İhracat
Konuyla ilgili olarak İBB Meclisi'nin CHP’li Üyesi Veteriner Hekim Mustafa Oktay Aksu hazırladığı yazılı soru önergesini İBB Meclisinde sözlü okuyarak İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu: “İstanbul’da yaşayan halkın sağlığı ile direkt ilgili olan İBB ve bağlı müdürlüklerinin bahsi geçen konudan haberi var mıdır? Bahsi geçen kırmızı etlerden İstanbul’a et girişi yapıldığına dair bir tespit yapılmış mıdır, yapılmış ise ne gibi işlemler yapılmıştır? Tespit ettiğiniz kaçak et kesimleri olmuş mudur? Olmuş ise nerede ve ne şekilde olmuştur? Ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır? İBB’nin Sağlık İşleri Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Müdürlüğü, halk sağlığını ilgilendiren gıda kontrollerinde nasıl bir program uygulamaktadırlar
Gazetemize açıklamada bulunan Aksu "Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin yapmış olduğu açıklamaya göre,2014 yılı içerisinde yaklaşık 100 bin ton kırmızı etin transit ticaret kapsamında ülkemize giriş yapıldığının tahmin edildiğini açıklanmıştır. Bu kapsamda ülkemize giriş yapan etlerin ne kadarının bu şekilde Türkiye pazarına sokulduğu ise bilinmemektedir. Bu şekilde ülkeye giriş yapan kırmızı et yerine ülkemizden çıkış yapılmak üzere, aynı kiloda ticari değeri bulunmayan ya da çok düşük olan bozuk tavuk etleri ve tavuk kırpıntılarının ülkeden çıkış yapıldığı tespit edilmiştir. Son operasyonda ele geçirilen etlerin piyasa değeri 28 milyon TL’dir. Bakan Canikli’nin açıkladığı 100 bin ton üzerinden bir hesaplama yapıldığında ise kaçakçılığın boyutunun 2 milyar TL’yi geçtiği görülmektedir. Bu firmaların arkasında birileri olmadıkça bu işleri yapmaları imkansız" dedi.
Derya Derviş
Aydınlık