Kritik değerlendirme: Türkiye tehlikeli bir döneme girdi

Amerika’nın Suriye’de sahneye koyduğu sürdürülebilir savaş konsepti ile ilgili kritik bir değerlendirme geldi. Washington Enstitüsü Türkiye Program Direktörü Soner Çağaptay, Türkiye’nin tehlikeli bir döneme girdiğini söyledi. "AKP-CHP hükümeti kurulursa Türkiye’nin Suriye politikası Amerika’nın politikasına benzeyebilir" diyen Çağaptay, Amerika’nın İncirlik Üssü’nü bir yıldır istediğini belirtti.

Abone ol

Amerika’nın IŞİD üzerinden Suriye ve bölgeye uzun soluklu müdahale planı sahnede.

Süreci yakından takip eden Washington Enstitüsü Türkiye Program Direktörü Soner Çağaptay, dikkat çeken yorumlar yaptı. "Türkiye tehlikeli bir döneme girdi" diyen Çağaptay, Amerika’nın Adana İncirlik Üssü’nü bir yıldır istediğini söyledi.

Çağaptay, açılım süreci biterse Amerika Başkanı Obama’nın “kara gücümüz” dediğini PYD’nin Türkiye’nin düşmanı olacağını söyledi.

"Eğer barış süreci çökerse PKK'nın bir uzantısı olan PYD ile Türkiye'nin ilişkilerinin çökme ihtimali de çok yüksek. O zaman Türkiye sınırın ötesindeki PYD ile işbirliği yapmak yerine onu da hasım olarak görebilecek."

"Türkiye Kürtleri, Suriye Kürtleri ve Türkiye ilişkisi artık birbirinden ayrılmaz" diyen Çağaptay, açılımın bitmesi durumunda Türkiye’nin Suriye politikasının zorlaşacağını söyledi. Çağaptay PKK şiddetinin başlaması durumunda ortaya çıkacak senaryolara değindi.

"Şiddete dönerse tekrar, o zaman hem bu hareketin siyasi yollarla taleplerini karşılanma ihtimalinin bittiğini söyleyebileceğiz, hem de aynı zamanda Türkiye'nin Suriye'deki stratejisinin daha da zorlaşacağını söyleyebileceğiz."

Deutsche Welle’ye konuşan Çağaptay, Amerika'nın istediği koalisyon seçeneğini söyledi.

"Bir AKP-CHP hükümeti kurulursa, Türkiye'nin Suriye politikası Amerika'nın Suriye politikasına benzeyebilir, çünkü Amerika'nın politikası da iç savaşa müdahil olmamaya dayalı. Özellikle de Esad rejimiyle direkt olarak çarpışmamaya dayalı bir siyaset üzerine kurulu."

ulusalkanal.com.tr

Kritik toplantı 1 buçuk saat sürdü Gündem Diyarbakır'da caddeye bomba atıldı! Yaralılar var Gündem CHP milletvekili Yarkadaş bavulcu Baransu'yu meclis gündemine taşıdı Gündem 3 operasyonda 158 kaçak yakalandı Gündem