Türk milleti sandığa gitti: Referandum için milyonlarca seçmen oy kullandı

Türk milleti başkanlık odaklı anayasa değişikliği referandumu için sandık başına gitti. Oy verme işlemi sabah saat 7'de başladı. Sandıklara katılım yoğun oldu. Kimi tekerlekli sandalyeyle, kimi sedyeyle kimi de gelinlikle sandığa giderek oy kullandı. Oylamada istenmeyen görüntüler de yaşandı.

Abone ol

Türk milleti başkanlık odaklı anayasa değişikliği referandumu için sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitti. Oy verme işlemi doğu illerinde sabah saat 7'de batı illerinde ise 8'de başladı.

Referandumda oy kullanacak yurt içinde kayıtlı 55 milyon 319 bin 222 seçmen için 167 bin 140 sandık kuruldu.

Türkiye'nin doğusunda yer alan 32 ilde oy verme işlemi saat 16.00 itibariyle sona erdi. Diğer illerde sandıklar saat 17.00'de kapandı.

Sandıklara katılım yoğun oldu. Adıyaman'ın Samsat ve Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde oy kullanma işlemi bu görüntülere sahne oldu. Depremin vurduğu vatandaşlar çadır ve konteynerlarda kurulan sandıklara akın etti.

2014 seçimlerinden önce nüfusu 2 binin altında kaldığı için köye dönüştürülen Kütahya'da Kuşu'da köylüler uzun bir aradan sonra ilk kez sandık başına giti. Mahkeme kararıyla yeniden statüsüne kavuşan köylüler daha önce Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, belde statüsünü kaybettikleri için tepki göstererek sandığa gitmemişti.

Engelli, hasta ve yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları bulunanlar sağlık görevlilerinin yardımıyla oy kullandı. Kimi sedyeyle kimi tekerlekli sandalyeyle sandığa gitti.

Bursa'da bugün nikahı olan çift önce sandığa gitti oy kullandı. Sırada bekleyen vatandaşlar karşılarında oy kullanmak için gelen gelin ve damadı görünce alkışladı.

Ancak oy kullanmak bazı engelli vatandaşlar için hiç de kolay olmadı. Cep telefonu objektiflerine yansıyan görüntüler İstanbul Eyüp'te çekildi. Silahtarağa İlköğretim Okulu'na oyunu kullanmak üzere gelen tekerlekli sandalyedeki kişi, çalışmayan asansör nedeniyle sandığının bulunduğu kata çıkamadı. Görevlilerin "asansörü siz yaptırın" demesi üzerine sinirlenen engelli seçme yardımları reddetti.

Tekerlekli sandalyesinden inen engelli kendi imkanları ile merdivenden çıkarak oyunu kullanacağı sınıfa gitti.

Benzer görüntüler de Nevşehir'de kaydedildi. 18 Yaşındaki Engelli Mustafa Bıyıklı, engelli merdiveni olmayınca Akülü aracından inerek merdivenleri emekleyerek çıktı.

İstenmeyen olaylar da yaşandı. Diyarbakır'ın Çermik ilçesi Yabanardı köyünde sandığın kurulduğu İlkokulda karşılaşan ve akraba olan aile arasında tartışma çıktı. Tartışma kavgaya dönüştü. Abdülrezzak ve Şeyhmus Yıldız, okul bahçesinde silahla vurularak yaralandı.

Yaralılar, köydeki vatandaşlar tarafından minibüsle hastaneye götürülmek istenilirken minibüse yönelik de silahlı ve taşlı saldırıda bulunuldu. Bu sırada, minibüsteki köylülerden İdris Yıldız da yaralandı. Siverek Devlet Hastanesine kaldırılan yaralılardan Abdülrezzak ve Şeyhmus Yıldız müdahaleye rağmen kurtarılamadı. İdris Yıldız da buradaki ilk müdahalenin ardından sevk edildiği Şanlıurfa'da yaşamını yitirdi.

ulusalkanal.com.tr

AKP, 1 Kasım'da oy aldığı ilçelerde hüsran yaşadı Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan; Özal, Menderes ve Erbakan'ın mezarını ziyaret etti Gündem Referanduma yabancı basının ilgisi büyük oldu Gündem Bülent Esinoğlu yazdı: Halk oylaması ve geleceğimiz Gündem