Ruhani'den ilk açıklama: Sonlandırdık!

Aylardır devam eden İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşma sağlandı. İran'ın uranyum zenginleştirme programını sınırlandırmasına karşılık, Batı yaptırımların kaldırılmasını kabul etti. ABD, Rusya ve Almanya anlaşmaya olumlu yaklaştı. Karşı çıkan tek ülke İsrail oldu. Anlaşma İran'da seviç gösterilerine neden oldu.

Abone ol

İran'ın nükleer programına ilişkin P5+1 ülkeleriyle oturulan müzakere masasında anlaşma sağlandı. Anlaşma sağlanmasının ardından da taslak metin hazırlama çalışmalarına başlandı. Metin 30 Haziran'a kadar yazılacak.

Çerçeve anlaşmasının parametreleri de basına yansıdı. Anlaşmaya göre, İran'ın uranyum zenginleştirilmesinde kullanılabilen santrifüjleri 3'te 2 oranında azaltacak. Şu anda 19 bin civarında olan santrifüjlerin sayısı 5 bine indirilecek.

Uranyum zenginleştirmesi, 15 yıl boyunca, yüzde 3,67 ile sınırlı olacak.

Buna karşılık, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ve Amerika da İran'a yönelik bütün yaptırımları kaldıracak. Hassas teknolojilerin transferiyle ilgili bölümler yeni bir BM Güvenlik Konseyi tasarıyla tekrar düzenlenecek.

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmayı "tarihi" olarak niteledi. Obama, "Sadece biz istiyoruz diye İran nükleer programında vazgeçecek değil. Dünya böyle işlemiyor. Mevcut ambargo rejiminin de daha ne kadar sürdürülebileceği kuşkuluydu." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de "İran'a uygulanan tüm yaptırımlar bu anlaşma ile sona erecek. Biz nükleer haklarımızı koruduk ve üzerimizde yaptırımları sonlandırdık." açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Dışişleri Bakanlığı anlaşmaya olumlu yaklaştı. Karşı çıkan tek ülke İsrail oldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmanın İsrail için risk olduğunu söyledi.

Anlaşma İran sokaklarında sevinçle karşılandı. Binlerce İranlı sokaklara çıkarak sevinç gösterisinde bulundu.

Mutluluk sosyal medyada da dile getirildi. Kimi karikatürle... kimi de Obama'dan makas alarak mutluluğunu dile getirdi.

ulusalkanal.com.tr

Güreşte taciz iddiası Gündem Davutoğlu yineledi: Desteğimizi ifade ettik Gündem Ulusal Kanal, MASAK'ın hazırladığı rapora ulaştı Gündem Muhtarlar toplantısında gerginlik Gündem