Prof. Dr. Özkul virüsü izole etti

Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında aşı ve serum çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul, SARS-COV-2 virüsünün izolasyonunu başardı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara ise aşının hayvan testlerinde olumlu sonuç aldıklarını açıkladı.

Abone ol

Yeni tip koronavirüse karşı aşı ve serum çalışmaları devam ediyor.

COVİD-19’la mücadele kapsamında aşı ve serum çalışmaları önem taşıyor. Aşı koronavirüsten korunmayı, serum ise koronavirüsün tedavisini sağlayacak. Bu kapsamda bilim insanlarından iki sevindirici haber geldi.

Ankara Üniversitesi sosyal medya üzerinden açıklama yaptı. Açıklamada Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özkul’un SARS-COV-2 virüsünü izole ettiği duyuruldu. Ayrıca paylaşımda bu işlemin serum, aşı ve ilaç üretmenin ilk adımı olduğu belirtildi.

Virüs izolasyonu, virüsün saflaştırması olarak da biliniyor. Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Özkul, işlemi hasta insan bedeninde var olan virüsün alınıp, laboratuvarda yaşatmaya başlanması olarak açıkladı. Özkul, işlem ile virüsün üzerinde ilaç ve aşı denemesi yapılacağını ifade etti.

Diğer umut veren haber ise Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’dan geldi. Kara, sosyal medyadan bir açıklama yaptı. Profesör Kara, küçük bir bant üzerindeki mikro-iğneler ile, koronovirüsün hücreye tutunmasını sağlayan kısmını, savunma sistemine tanıttıklarını söyledi. Kara, ayrıca koruyucu antikor geliştirmeyi amaçlayan aşının hayvanlarda antikor cevabı oluşturduğunu da belirtti. Kara “Şimdi sıra bu cevap hastalıktan koruyacak mı ona bakmada” dedi.

Hematoloji Uzmanı Profesör Dr. Ercüment Ovalı da 31 Mart’ta ekibiyle aşı üretmek için 45 günlük karantina sürecine girmişti. Profesör Ovalı, yaptıkları çalışmaya ilişkin “Virüsün 72 saatte yapması gereken etkiden çok daha fazlasını yaptığını gözlemledik” ifadesini kullanmıştı. Ovalı, virüsün vero hücrelerini beklenenden kısa sürede parçaladığını belirtti.

ulusal.com.tr

Seviye Tespit Sınavları ertelendi Sağlık Milli Eğitim Bakanlığı'ndan önemli açıklama Sağlık Sağlık Bakanlığı o yerlere maske zorunluluğu getirdi Sağlık Sağlık Bakanlığı'ndan atama açıklaması Sağlık