Türk madencisinin çilesi

Peki madenci, ölümü göze alarak girdiği madende ne kadar para alıyor? Gelişmiş ülkelerde, maden işçileri en çok kazanan işçi grupları arasında. Türkiye'de ise, ortalama yılda 9 bin dolar olan madenci maaşı, gelişmiş ülkelerde 100 bin doları geçiyor.

Abone ol

Maden... kimisi için can pazarı, kimisi için rant, kimisi için ekmek kapısı.

"Ekmeğini taştan çıkarmak" deyimi adeta onlar için yazılmış. Peki, her gün yakınlarıyla helalleşerek girdikleri ocakta, gün yüzüne hasret saatler süren emeklerinin bedeli ne?

Tablo oldukça çarpıcı. Gelişmiş ülkelerde bir madencinin aylık maaşı 8 bin 300 doları gerçerken, Soma işçisi ise ortalama bin 600 lira, yani 770 dolar kazanıyor. Türkiye'de madencilerinin eline 9 bin dolar geçerken gelişmiş ülkelerde 100 bin doları geçiyor.

Gelişmiş ülkelerde madenciler en çok kazanan işçi grupları arasında. Türkiye ise, birçok konuda olduğu gibi madenciler konusunda da listenin sonlarında.

Amerika'daki madencinin maaşı Soma işçisinin 4 katından fazla. Ortalama maaş yıllık 81 bin doları yani 168 bin 500 lirayı geçiyor. Özel sektörde ise 50 bin dolara yaklaşıyor. Avusturalya'da maden işçisinin yıllık maaşı ortalama 110 bin dolar, yani 228 bin 800 Lirageçiyor. Soma işçisinin maaşı ise aylık olarak ortalama bin 600 lira, yıllık ise 19 bin 200 lira, yani yaklaşık 9 bin dolar civarında.

Almanya'da yıllık madenci maaşı yıllık 128 bin 500 lira, Kanada'da ise yıllık ortalama 124 bin 800 lira.

ulusalkanal.com.tr

Sendikalar greve çıktı Ekonomi İşsizlik arttı! Ekonomi Barit ocağından acı haber Ekonomi 'Arkadaşlarımızın değeri 900 lira' Ekonomi