AKP'de peş peşe toplantılar: 12 kişilik komisyon kararı

Referandumdan kıl payı "evet" oyu çıkması AKP'de peş peşe yapılan toplantılarda masaya yatırıldı. Yapılan değerlendirmelerde, hayır oylarının yüksek çıkmasının nedenleri; Belediye başkanlarının etkisiz kalmasına, Suriyeli mülteciler nedeniyle yaşanan sorunlara, eyalet tartışmasına ve sosyal medya paylaşımlarına bağlandı. AKP'li yöneticiler sistemin anlatılamadığı kanaatine de vardı. Konuyla ilgili araştırma yapılması için 12 kişilik komisyon kurulması kararı alındı.

Abone ol

Referandum bitti ancak tartışmalar bitmedi. Muhalefet "şaibeli seçim" iddiası üzerine yoğunlaşırken iktidar cephesi büyükşehirlerde yaşanan hezimetin nedenlerini araştırıyor.

AKP'NİN "HAYIR" TESPİTLERİ: 12 KİŞİLİK KOMİSYON HAYIR'IN NEDEN YÜKSEK ÇIKTIĞINI ARAŞTIRACAK

Özellikle, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana gibi büyükşehirlerde "hayır" oylarının yüksek çıkması "AKP'nin Pirus zaferi" olarak yorumlanmıştı. Referandumdan sonra toplanan MYK ve MKYK'da konu gündeme geldi.

Milliyet'in haberine göre referandum sonuçlarının araştırılması için Genel Sekreter Abdülhamit Gül başkanlığında 12 kişilik komisyon kurulması kararlaştırıldı.

MKYK ve MYK’da yapılan değerlendirmelerde ise “hayır”ın nedenleri ağırlıklı olarak 5 başlık altında sıralandı. Buna göre muhalefet partilerinin belediye başkanlarının "hayır" kampanyası etkili oldu. AKP'li belediye başkanlarının olduğu yerlerde ise bu düzeyde bir etkileşim yaşanmadı.

HAYIR'IN 5 NEDENİ: AKP MYK VE MKYK'SINDA REFERANDUM SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLDİ

İkinci sırada eyalet tartışması var. AKP'li yöneticilere göre referandumda son viraja girilirken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eyalet çıkışı MHP tabanından beklenilen desteğin alınamamasına neden oldu.

Suriyeli mülteciler konusu da toplantılarda dile getirildi. Özelikle işsizliğin yoğun olduğu bölgelerde Suriyeli mültecilere tanınan imkanların seçmende tepki yarattığı ve ‘hayır’ı tetiklediği dile getirildi.

AKP toplantılarında "Sosyal medya silahşörleri" diye tabir edilen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyen ama AKP karşıtı gibi davranan bu silahşörlerin söylemlerinin ayrılıkçı, kutuplaştırıcı etki yaptğı değerlendirmesi yapıldı.

AKP'li yöneticiler kampanya sürecinde yeni sistemin anlatılmadığı konusunu da gündeme getirdi.

MHP'DE HAYIR ARAŞTIRMASI: BALGAT YÖNETİMİ REFERANDUM SONUÇLARINI ARAŞTIRIYOR

Referandum sonuçları AKP'nin "evet"çi ortağı MHP kanadında da tartışılıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "MHP tabanının yüzde 80'ini hayır oyu kullandı" şeklindeki eleştirilere karşı kurmaylarına "araştırın" talimatı verdiği belirtiliyor.

ulusalkanal.com.tr

CHP'den Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sert yanıt Gündem Ehliyet sınavlarına ilişkin yeni düzenleme Gündem Rusya'dan Türk vatandaşları için vize açıklaması geldi Gündem Meteorolojiden Marmara bölgesi için kar yağışı uyarısı (23 Nisan Pazar İstanbul hava durumu) Gündem