Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını değiştiren tasarı meclise gönderildi

Yüksek yargı yeniden yapılanıyor. Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını büyük ölçüde değiştirecek kanun tasarısını Meclis’e gönderdi. Tasarı yasalaşırsa ömür boyu Yargıtay ve Danıştay üyeliği dönemi sona erecek. Üyelikler Anayasa Mahkemesi'ndeki gibi 12 yıla sınırlandırılacak. Her üye birer kez seçilebilecek.

Abone ol

Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay'ın yapısında değişiklik öngören tasarıyı Meclis'e gönderdi.

Tasarı, yüksek yargıdaki üye sayılarının düşürülmesinden görev sınırı getirilmesine kadar bir çok önemli değişiklik içeriyor.

Tasarı Meclis'te kabul edilirse, Yargıtay'ın 516 olan üye sayısı 300'e düşürülecek. Bu sayı da, boşalan her iki üyelik için bir üye seçilmek suretiyle kademeli şekilde nihai olarak 200'e indirilecek.

Tasarıyla, ömür boyu Yargıtay ve Danıştay üyeliği dönemi son bulacak denilerek kamuoyunun önüne çıkarıldı. Yargıtay ve Danıştay üyelikleri Anayasa Mahkemesi'ndeki gibi 12 yılla sınırlandırılacak. Her üye bir kez seçilebilecek.

Yargıtay'da şu an 23'ü hukuk, 23'ü ceza olmak üzere 46 daire bulunuyor. Düzenlemeyle bu sayı 24'e düşürülecek.

Danıştay'ın ise 17 dairesi ve 195 üyesi bulunuyor. Tasarının Meclis'ten geçmesiyle Danıştay'ın daire sayısı ise 17'den 10'a düşürülecek. İlk etapta 116'ya indirilecek üye sayısı da yıllar içinde kademeli bir şekilde 90'a kadar çekilecek.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle Yargıtay ve Danıştay'daki toplam 711 üyenin üyeliği düşecek. HSYK tarafından 5 gün içerisinde, görevi sona eren üyeler arasından Yargıtay ve Danıştay üyesi seçimi yapılacak.

Hâkim ve savcı adayları, mesleğe kabullerinden önce başarı ve liyakat durumlarının bütün yönleriyle değerlendirilmesi için yazılı sınava ilave olarak sözlü sınava da alınacak. "İstinaf" ve "temyiz" mercileri, hakim ve savcılar hakkında değerlendirme formları düzenleyecek. Bu raporlar terfilerde dikkate alınacak.

ulusalkanal.com.tr

Doğu Perinçek: Milli hükümetin dış politikasını adım adım kuruyoruz Gündem Türkiye'de patlatılan bombalar Şenyayla bölgesinde hazırlanıyor Gündem Melih Gökçek'ten ilginç anket Gündem Eski Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mehmet Ege hayatını kaybetti Gündem