İzmir Çeşme'de damla sakız koruma altına alındı

İzmir Çeşme'de damla sakız koruma altına alındı. Tema Vakfı ve Orman Su İşleri Bakanlığı sakız ağaçlarını korumak için Türkiye’deki ilk gen koruma sahasını kurdu. Böylece sakız ağaçları klonlanarak gelecek nesillere aktarılacak.

Abone ol

Sakız ağaçları artık korumaya alındı.

UNESCO’nun somut olmayan kültür mirası listesine giren damla sakızının Türkiye topraklarında devamlılığını sağlamak üzere yürütülen proje başarıya ulaştı.

Böylece, dünyada yalnızca Türkiye ve Yunanistan’ın Sakız Adası’nda yetişen damla sakızının Türkiye topraklarında gelecek nesillere aktarılması sağlanacak.

Sakız Ağacı Klon Parkı projesinde 117 klona ait 1000’e yakın fidan yetiştirildi

Bu çalışma ile bir ilke de imza atıldı.

Sakız Ağacı Klon Parkı’yla, Türkiye’de tehlike altında bir türü korumak için ilk kez bir sivil toplum kuruluşu, özel sektör ve kamu iş birliğiyle bir gen koruma sahası kuruldu.

Proje kapsamında Çeşme’de bulunan damla sakızı ağaçları tek tek aranıp bulundu.

Birbirinden uzakta 151 erkek damla sakızı ağacı belirlendi. TEMA Vakfı uzmanları bu ağaçların 106’sından dokular alarak aşılama yaptı.

Damla sakızı soylarının devam etmesi için 16 dişi damla sakızı ağacından aşılı fidan üretilerek, erkekler arasına yerleştirildi.

Böylece doğal zenginliğimizin çok değerli bir parçası olan damla sakızı ağaçlarının genlerinin gelecek kuşaklara aktarılması güven altına alınmış oldu.

ulusalkanal.com.tr

100 bin Lira para cezası kesildi Yurt Rüzgar Enerjisi Santrali için yürütmeyi durdurma kararı Yurt Denizli Belediyesi'ndeki usulsüzlük iddialarını haber yapan gazeteciyi Ahlak Masası sorguladı Yurt Sivas Demir Çelik işçileri bu kez karanlıkta kaldı Yurt