Everest dağının yükseklik ölçümü yapılacak

Dünyanın en yüksek zirvesi Everest Dağı'nı ölçmek için yola çıkan Çinli ekip zirveye ulaştı. 7 Mayıs'ta yola çıkan Çin keşif ekibi dağın yüksekliğini hassas şekilde ölçeceği belirtiliyor.

Abone ol

Everest dağının yüksekliğini ölçmek üzere yola çıkan Çin keşif ekibi zirveye ulaştı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua'daki habere göre, Doğal Kaynaklar Bakanlığından ölçüm uzmanları ile profesyonel dağcılardan oluşan 30 kişilik grup, Nepal-Çin sınırındaki dağın Çin tarafındaki ana kamptan başladıkları zirve yolculuğunu tamamladı.

Çinli dağcılar, 150 dakikalık misyonlarını başarıyla tamamlayarak zirveden inmeyi başardı. Ekibin Everest Dağı’nın zirvesinde en uzun süre kalma rekorunu da kırdığı aktarıldı.

Uzmanlar, 2015 yılında meydana gelen 8,1 büyüklüğündeki depremin Everest’in yüksekliğini etkileyip etkilemediğini de yaptıkları hassas ölçümlerle tespit etmeye çalışacak.

Çin, daha önce 1975 ve 2005'te zirvenin hassas irtifa ölçümünü yapmak için Everest'e keşif grupları yollamıştı. O dönemde dağın yüksekliği sırasıyla 8 bin 848 metre 13 santim ve 8 bin 844 metre 43 santim olarak ölçülmüştü.

Çin, Kovid-19 salgını nedeniyle 12 Mart'ta Everest Dağı'na kendi sınırından yapılan tırmanışları durdurduğunu duyurmuştu.

ulusal.com.tr

ABD'de ırkçılık tartışmaları büyüyor Dünya Trump'tan Afganistan ve Suriye açıklaması Dünya Libya'da kirli operasyon planı Dünya İran'da yeni meclis ilk oturumunu yaptı Dünya