Şiirlerinizden bir fado harika olur

Fado müziğinin dünyaca ünlü ismi Cristina Branco, Türk şiirlerini fado melodileriyle birleştirecek bir şarkının harika olacağını belirtti

Abone ol

Sema Sezen - Aydınlık

Sokaklarda satılan nar suyundan balıkçılarına kadar hiç unutmadığı İstanbul'a yeni albümü "Alegria" ile yeniden şarkılarını getirecek olan Cristina Branco, son albümünün Avrupa turnesi kapsamında 24 Ekim Perşembe günü saat 20.00'de Cemal Reşit Rey'de konser verecek.

Portekizli kadınların balıkçı eşlerini denize uğurladıktan sonra, eşlerinin geri gelme ümidiyle yaktıkları ağıtlardan türeyen "Fado", Portekiz halk müziğine 19. yy'dan sonra yerleşti. Dünyada fado müziğinde efsane haline gelen Amalia Rodrigues'den sonra, onun izinden yürüyen ikinci ünlü isim Cristina Branco oldu. Branco, diğer fado müziği yapan sanatçılardan farklı olarak şarkılarını neşeli şiirlerle harmanlıyor. Ünlü Hollandalı şair Slauerhoff'tan, Shakespeare'e kadar efsane isimlerin şiirleri şarkı sözü haline getirerek müziğini yapmaya devam eden Branco, Aydınlık'a konuştu.

- Fado müziği dendiğinde dünyada ilk akıllara gelen isim, Amalia Rodrigues oluyor. Sizin de başarılarınız dünya çapında biliniyor. Size "Fadonun ikinci kraliçesi" diyebilir miyiz?

Kraliçe demek yerine belki bu aralar daha çok Jeanne D'arc diyebilirsiniz; çünkü ben de cesaret etmek istiyorum ve şarkılarla dinleyen herkesi, hayatın tüm sertliklerine karşı cesurca uyandırabilmek istiyorum. Günlük hayatın gerçekleriyle yüzleştiren hikâyeler ve karakterlerle son albümüm "Alegria" ile yapmaya çalıştığım da tam olarak bu.

- Müzik yaşamınızda fado müziği yaparken, sizin etkilendiğiniz sanatçılar kimler oldu?

Çocukluğumda şarkıcı olmak gibi bir hayalim hiç olmadı; aslında şarkıcı olmaktan çok Amalia Rodrigues gibi şarkı söyleyebilmeye özeniyordum. Hâlâ şarkı söylerken ona özendiğim anları fark edebiliyorum ve beni çok yükseltiyor. Onun şarkı söyleyişi hâlâ bana çok ilham veriyor...

- Fadodaki acılı ağıtlar yerine Shakespeare, Slauerhoff'un şiirlerinden keyifli şarkılar yapıyorsunuz. Fado kültüründeki gibi acı, hasret, kavuşamama duygularını yaşayıp kendi yazdığınız bir şiiri hiç bestelediniz mi?

Fadoya yaklaşırken yapmaya çalıştığım güzel melodilerle şiirlerin sözlerinden yararlanmak, bazen farkında olmadan mırıldandığım şarkılar ya da sözler oluyor ama öyle güzel şiirler var ki kendi şiirlerimden önce keşfedilmesini istediğim şiirleri şarkı yazarlarına teslim ediyorum. Portekiz'de çok da fazla roman ya da şiir okumazlar, şarkılarla şiirleri ulaştırmaya çalışıyorum.

- Albümleriniz uluslararası alanda ödüller aldı. Sizin en beğendiniz albümünüz hangisi oldu?

Son albümüm "Alegria" beni çok keyiflendiriyor; çünkü hikâyeler üzerinden şarkılar yazarken, müzikler konusunda şarkı yazarlarını tamamen özgür bırakmış olduk ve albümde şarkı yazan herkes hikâyelerden duydukları heyecanla olağanüstü şarkılar yaptı.

- Yeni albümünüze kattığınız yenilikler var mı?

Bir önceki albümümde tango ve fado hikâyelerini her ikisinin arkasındaki deniz ve limanları buluşturmuş olduk. Bu albümdeki karakterler üzerinden Portekiz sokaklarını canlandırabildiğimizi düşünüyorum. Melodiler ve düzenlemelerin fadoya canlılık verdiğini düşünüyorum.

'Eski sokaklarınız birçok hikâye gizliyor'

- Türk şiirinden bir şarkı yapmayı düşünür müsünüz?

Özellikle Pasion Turca ekibiyle her gelişimde şarkılarınızı öğrenmeye çalışıyorum. İstanbul'un tarihi çok ilgimi çekiyor. Daha çok geleneksel müziklerinizi ve İstanbul şarkılarını bilmek istiyorum. Şiirlerinizden bir şarkı harika olurdu, özellikle İstanbul'u anlatan bir şiiri fado melodileriyle düşünebiliyorum.

- Türkiye ve Türk halkı hakkında neler biliyorsunuz?

Özellikle Galata ve Pera çevresine hayran olduğumu herkese anlatıyorum. O eski sokaklar bana birçok hikâye gizliyor gibi geliyor ve çok merak uyandırıyor. Sokaklarınızda, İstanbul'un çok farklı kültürlerini bir araya getirdiğini hissedebiliyorum. Bana kalırsa sadece bir yürüyüşle bile herkes çok açıkça görebilir. Dünyanın her yerinde konserlerde izleyicinin şarkılara tepkilerinden aslında ne kadar benzediğimizi de gözlemleyebiliyorum...

Gazete üzerine grafik tasarım ve resim sergisi Kültür Sanat “Nazım ruhu Gezi ruhuydu“ Kültür Sanat Gırgır öyle bir kapak yaptı ki Kültür Sanat Adana'da Levent Kırca rüzgarı esti Kültür Sanat