Açılıma yeni yol haritası

Açılım süreci için Hükümet'in hazırladığı yol haritasının ayrıntıları basına yansıdı. Görüşmeleri 30-35 kişilik müzakere heyeti yapacak. Heyette AKP ve HDP'den temsilcilerin yanı sıra akil insanlar da olacak. Müzakerelerin yasal zemine kavuşturulması, bunun için İmralı Cezaevi'nde bir sekretarya oluşturulması da planlanıyor.

Abone ol

AKP Hükümeti'nin açılım süreci için hazırladığı ve HDP ile tek sayfasını paylaştığı yol haritasının ayrıntıları ortaya çıktı.

Haber Turk gazetesinin haberine göre, görüşmeleri artık HDP heyeti yürütmeyecek. Yeni yol haritasına göre heyet genişleyecek, 30-35 kişiden oluşacak, heyette AKP ve HDP’den temsilciler ile akil insanlar da yer alacak.

Heyet; İmralı, Kandil, yurtdışı ve hükümet arasındaki görüşmeleri yapacak. Bu çerçevede, ilk önemli adım akil insanlar grubuyla yarın (bugün) yapılacak toplantıyla atılacak. Akil insanlar, yeni dönemde yine devrede olacak.

PKK ile yürütülen müzakereler yasal zemine kavuşturulacak. Bunun için İmralı Cezaevi'nde, PKK'nın uzun süredir talep ettiği, sekreterya oluşturulacak.

Yeni yol haritasında, yurtdışındaki PKK'lıların silahsız olarak Türkiye'ye dönmesi de öngörüldü. Silahlarını bırakıp Türkiye’ye gelen örgüt unsurlarının toplumsal hayata uyum ve rehabilitasyon çalışmaları yine müzakere heyetinin organizasyonuyla gerçekleştirilecek. Bu aşamanın sonrasında da PKK'lıların siyaset hayatına katılmalarını sağlamak için önlerindeki engel kaldırılacak, yasal düzenlemeler yapılacak.

Hükümetin, HDP’nin ısrarla üzerinde durduğu hasta mahkûmlar konusunda da adım atması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

Ankara Barosu’nda seçim heyecanı başladı Gündem TGB Genel Sekreter Yardımcısı Sungur saldırıları Ulusal Kanal’a değerlendirdi Gündem Muhalefet partilerinden ABD'nin PYD ile görüşmesine tepki Gündem Sürece ivme çalışmaları Gündem