DSÖ'den aşı uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü bir kez daha salgında yoksul ülkelerin durumuna dikkat çekti. Aşıların yoksul ülkelere hakkaniyetle dağıtılması uyarusında bulundu. Kovid-19 salgını dünya genelinde birçok insanın işini kaybetmesine, çok sayıdan işletmenin iflasına neden oldu. Dünyanın zengin şirket ve isimleri ise bu süreçte servetlerini katladı. İngiliz yardım kuruluşu Oxfam'a göre, küresel çapta son 90 yılın en büyük istihdam krizi yaşanıyor.

Abone ol

Dünyada aşı adaletsizliği sürüyor. Çarpıcı açıklama yine Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus, koronavirüs aşılarının yoksul ülkelere eşit şekilde dağıtılması çağrısında bulundu. Ghebreyesus, ''Aşıların hakkaniyetle dağıtılmasını desteklemek her ülkenin kendi ekonomik çıkarına olacaktır.'' dedi.

Uluslararası Ticaret Odası, gelişmekte olan ülkelerin aşıya erişememeleri durumunda küresel ekonominin 9,2 trilyon dolara yakın zarar göreceğini açıklamıştı. Araştırmaya atıfta bulunan DSÖ Direktörü, söz konusu zararın neredeyse 4,5 trilyon dolarının en zengin ülkelerde gerçekleşeceğine dikkat çekti.

''YOKSUL ÜLKELERİN AŞILARA ERİŞİMİ SAĞLANMALI''

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Ghebreyesus aşının eşit dağıtımının önemini vurguladı:

''Aşı milliyetçiliği, kısa vadeli siyasi hedeflere hizmet edebilir. Ancak aşıların hakkaniyetle dağıtılmasını desteklemek, her ülkenin kendi orta ve uzun vadeli ekonomik çıkarına olacaktır. Salgın, her yerde sona erdirinceye kadar hiçbir yerde bitiremeyeceğiz. Şu an dünyanın az gelişmiş ülkeleri aşıları izliyor ve beklerken, zengin ülkelerde aşılamalar devam ediyor. Her geçen gün dünyanın zenginleri ve yoksulları arasındaki uçurum daha da büyüyor.''

Kovid-19 salgını birçok kişinin işini kaybetmesine, çok sayıdan işletmenin iflasına sebep oldu. Dünyanın isimleri ise bu süreçte daha da güçlendi.

İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, eşitsizliklerle ilgili yayımladığı yıllık raporunda, dünyanın en zengin bin kişisinin 9 ay içinde salgın öncesindeki mali durumlarına yeniden kavuşabildiğini, yoksullar için ise bu sürenin 10 yıla kadar çıkabileceğini açıkladı.

Oxfam'a göre, dünyanın en zengin insanları Elon Musk, Jeff Bezos ve Fransız iş adamı Bernard Arnault, Mart-Aralık 2020 döneminde, ''krizden önceki servet seviyelerini aşarak'' yaklaşık 175 milyar euro kazandı.

''Kayıt tutulmaya başlanmasından bu yana eşitsizlikteki en büyük artışa tanık oluyoruz'' denilen rapora göre, küresel çapta son 90 yılın en büyük istihdam krizi yaşanıyor.

Raporda, eşitsizlikle mücadele için büyük şirketlerin ve zenginlerin kamunun finansmanına daha fazla katkı sunacağı vergi politikalarının hayata geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

Dünya Kovid-19 ile mücadele ediyor: Can kaybı 2 milyon 144 bin 141'e yükseldi Dünya Rusya Devlet Başkanı Putin ABD Başkanı Biden'ı tebrik etti Dünya İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100 bini aştı Dünya Fransa'da öğretmen ve okul hemşireleri ülke genelinde grev başlattı Dünya