Uzmanlardan ürküten pestisit uyarısı: Yıkamakla temizlenmiyor

Tarım ilaçlarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik tartışmalara yenisi eklendi. Harvard Üniversitesi tarafından doğurganlık tedavisi gören 325 kadın üzerinde yapılan araştırmada, yüksek oranda pestisite maruz kalan kadınların, az maruz kalanlara göre gebe kalma olasılığı yüzde 18, canlı doğum yapma olasılığı ise yüzde 26 daha düşük çıktı.

Abone ol

Amerika’nın saygın bilim dergisi ‘Journal of American Medical Association’da yayımlanan araştırmada, çilek, ıspanak, nektarin, elma, şeftali, kereviz, domates gibi ürünlerde ilaç kalıntısının diğer ürünlere oranla daha yüksek olabileceği vurgulandı. Embriyolog Dr. Necati Fındıklı da çilek, ıspanak, nektarin, elma ve şeftalinin riskli grupta başı çektiğini söyledi.

‘Kontrollü ürün alın’

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; Dr. Fındıklı, “İlaç kalıntısı fazla olan ürünler arasında armut, vişne, kiraz ve domates de gösteriliyor. Güvenli olarak niteleyebileceğimiz besinler ise avokado, ananas, lahana, mango. Risklerden kaçınmak için en geçerli yol alınan sebze ve meyvelerin nerede ve nasıl üretildiklerinin kontrolü. Çocuk sahibi olmak isteyenler, güçleri yettiğince düzenli kontrolleri yapılan organik ürünleri tercih etmeli. Soğan, tatlı bezelye, kuşkonmaz ise daha az pestisit kalıntısı olan ürünler” dedi.

‘Yıkamakla temizlenmiyor’

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, ürünün içine nüfuz eden ilaçların kabuğun soyulması veya yıkanmasıyla temizlenemediğini söyledi. Greenpeace Tarım ve Gıda Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç ise, “Her geçen gün pestisitlerin sağlığımıza verdiği zararlarla ilgili yeni bulgular karşımıza çıkıyor. Son araştırma da tarım kimyasallarına, pestisit kalıntılarına maruz kalmanın hormon dengemizi bozduğunu ortaya koyuyor. Araştırmanın en dikkat çekici yanı, maruz kalınan pestisit miktarlarının yasal sınırlar içerisinde olması. Yasa dışı bir şey yok! Ama sağlığımız pestisitler nedeniyle tehdit altında. Bu da kabul edilen pestisit limitlerinin güvenilir olmadığını gösteriyor. Kabul edilebilir pestisit miktarını belirlemek yerine, tarımda kullanılan pestisitlerin gıda sistemimizin dışına çıkmasını sağlamalıyız” dedi.

‘Denetlenmeli’

Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Aydın Arıcı, tarım ilaçlarının gebelik ve doğurganlık üzerinde olumsuz etki yaptığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Pestisit içeren yiyeceklerle beslenen erkeklerde sperm sayısıyla kalitesinin düştüğünü ve sertleşme problemleri olduğunu biliyoruz. Tarım ilaçları kadınlarda da âdet düzensizliğine, doğan bebekte sakatlık, hastalık ve düşük doğum ağırlığına neden olabiliyor. Pestisit artıkları kadınlarda çikolata kisti oluşma ihtimalini artırıyor. Gıda koruyucusu olarak yaygın kullanılan fosfat türevleri de üremeyi olumsuz etkiliyor. Pestisit miktarının denetlenmesi için ek yasal düzenlemelere ihtiyacımız var.”

ulusal.com.tr

Hamilelik için sağlıklı beslenme önemli Sağlık Beyran soğuk algınlığına karşı birebir Sağlık Soğuğun doğal ilacı 'soğan kebabı' Sağlık Zam furyasından ilaçlar da nasibini aldı Sağlık