Ekonomide duraklama sinyali: Satışlar sert fren yaptı

Lokomotif sektörler otomotiv, konut, beyaz eşya ve mobilya Eylül ayında sert fren yaptı. Uzmanlar, yüzde 40'lara varan satışlar yaşayan sektörlerdeki durgunluk sinyalinin, dövizdeki artış ve seçim belirsizliğinden kaynaklandığını ifade ediyor.

Abone ol

Piyasalardaki daralmaya rağmen konut ve otomotiv satışları yüzde 40, beyaz eşya satışı da yüzde 20'lere yükselmişti. Ancak Eylül ayında bu "ekonominin lokomotifi" olarak adlandırılan sektörler frene bastı..

Otomotivde 80 binlik satış 60 bine geriledi. Konuttaki gerileme ise yüzde 20'yi aştı ve 92 bine geriledi. Beyaz eşya sektörü ise tarihinde ilk kez Eylül ayında yüzde 5 geriledi. 2014 Eylülü'nde 734 bin olan satışlar, 2015 eylülde 696 bine düştü. Mobilya satışında da yüzde 30 düşüş yaşandı.

Uzmanlar, bu sektörlerdeki durgunluk sinyalini siyasi belirsizlikle “ertelenmiş talep” ve “kur etkisi” ile açıklıyorlar.

Beyaz eşya ve mobilyada seçim belirsizliğinin, otomotivde ise kurun etkisinin daha büyük olduğu hesaplanıyor.

Daralan talep piyasalarda bir durgunluk olarak algılanıyor.

1 Kasım seçimlerinden de, 7 Haziran’daki gibi bir tablo çıkması ve belirsizliğin devam etmesi durumunda daralmanın artacak devam edebileceği hesaplanıyor.

ulusalkanal.com.tr

Doğalgaz yüzde 14 ucuzlayacak Ekonomi Serviscilerden plaka eylemi Ekonomi Bu nasıl şoförlük? Ekonomi Kömür ocağında göçük can aldı Ekonomi