Otel doluluk oranı mayısta yüzde 57'ye düştü

Türkiye'de mayıs ayı otel doluluk oranları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,1 düşerek yüzde 56,5'e geriledi. Söz konusu oran 2016 Mayıs'ta yüzde 69,9 olmuştu.

Abone ol

Türkiye Otelciler Birliğinin (TÜROB) veri ve analiz şirketi STR Global'e otel doluluk oranlarına ilişkin hazırlattığı "Mayıs 2016 Ülke Performans Raporu"na göre, Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında, mayıs ayı içerisinde, yüzde 20,8 düşüş yaşayan Belçika'dan sonra en yüksek düşüş oranını yaşayan ikinci ülke oldu.

İlk 5 ay baz alındığında ise Türkiye, doluluk oranlarındaki yüzde 16,2'lik düşüşle bu alanda Avrupa ülkeleri arasında başı çekti. Ocak-Mayıs 2016 döneminde Türkiye otellerinde doluluk oranı yüzde 51,7 olurken geçen yılın ilk 5 ayında bu oran 61,7 olarak gerçekleşmişti.

Türkiye otellerindeki ortalama fiyat ise mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33 gerileyerek, 83,2 avro oldu. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 111,5 avro olmuştu.

İstanbul'da fiyat gerilemesi yüzde 44

Turizmin iddialı şehirlerinde doluluk oranlarındaki düşüş sürdü. İstanbul'da mayıs ayında doluluk oranı 2015'in aynı döneminde göre yüzde 26,1 düşerek, yüzde 55,4'ya geriledi. Geçen yılın aynı ayında bu oran 74,9 olarak gerçekleşmişti.

İstanbul'da ortalama günlük satılan oda bedeli mayısta yüzde 24,4 inerek 105,1 avro oldu. Toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelirlerde ise geçen yıla oranla yüzde 44,1'lik düşüş yaşandı ve 58,2 avro olarak ölçüldü.

Ocak-mayıs döneminde ise geçen yıl yüzde 66,5 olan otel doluluk oranı bu yıl yüzde 51'e düştü. İstanbul, ilk 5 ayda tüm Avrupa destinasyonlarında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 28,8 düşen Brüksel'den sonra en büyük düşüşü yaşayan ikinci destinasyon oldu.

Doluluk oranı Antalya'da yüzde 9, Ankara'da yüzde 5 düştü

Antalya'da mayısta otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,4 düşerek, yüzde 57,8 oldu. Ortalama günlük satılan oda bedeli yüzde 31,9'luk düşüşle 66,4 avroya geriledi.

Yılın ilk 5 ayında Antalya'da doluluk oranı yüzde 49,3 oldu. Bu oran geçen yılın ilk 5 ayında yüzde 50,7 idi. Bu dönemde Antalya'da oda başı elde edilen gelir 36,1 avrodan 29,8 avroya geriledi.

Ankara'da mayısta otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,9 düşerek, 63,5 olarak gerçekleşti. Başkentte ortalama günlük satılan oda bedeli 72,5 avro olarak, 2015'e göre yüzde 12,9 düştü.

Bu şehirde Ocak–Mayıs 2016 döneminde ise doluluk oranı yüzde 57,9 oldu. İlk 5 ayda ortalama günlük satılan oda bedeli de 82,3 avrodan 79 avroya indi.

"Kritik sınırdayız"

Konuyla ilgili değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, mayıs ayı itibarıyla yüksek sezonun başlaması sonucu yaşanan kayıpların çok daha net bir şekilde rakamlara yansıdığını belirterek, "Doluluk oranlarımızdaki düşüş çift haneyi korurken, gelirlerdeki kaybın yüzde 30'u aşması kritik bir sınırı işaret ediyor." yorumunda bulundu.

Özellikle İstanbul için haziran ayının da farklı olmayacağını bildiren Bayındır, şu ifadeleri kullandı:

"İyileşme beklerken, tam olaylar unutulacakken yeni bir olay oluyor ve biz başladığımız noktaya dönüyoruz. Zaten mevcut rezervasyonlar düşüş göstermekteydi. Son olarak Vezneciler saldırısının devamında Türkiye'ye gelmeyi planlayanlar bu planlarından vazgeçti. Türkiye'nin güvenli olduğu algısını oluşturmadıkça, fiyatları ne kadar düşürürseniz düşürün turist artışı olması çok zor. İstanbul’da son saldırının gerçekleştiği 6 Haziran tarihinde geleceğe dönük rezervasyon alamadık. Bırakın yabancıları, yerli turistten bile talep gelmedi. En kötüsü de şu aşamada yapacak bir şeyin olmaması, iptallerin yerini alacak, telafi edecek bir durumun bulunmamasıdır."

AA

Karayollarında durum Ekonomi Toyota C-HR modeli 2017'de seri üretime geçecek Ekonomi Yunanistan'da Sterlin bozdurulamıyor Ekonomi İki dev şirket birleşiyor Ekonomi