Peynirin tarihine ışık tutuyor
Türkiye'nin ilk Dünya'nın ise ikinci eko peynir müzesi büyük ilgi görüyor. Kars'ın Boğatepe Köyü'ndeki 130 yıllık mandıra, 2010 yılında peynir müzesine dönüştürüldü. O tarihten bu yana da yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor.
Üretken köylü tarihi mandırayı müzeye dönüştürdü. Şimdi o müze hem ziyaretçi akınına uğruyor hem de peynirin tarihine ışık tutuyor.
Kars'ın Boğatepe köyünde, 1880 yılında David Moser tarafından inşa edilen mandıra, Gravyer Peyniri üretiminde kullanılıyordu . Mandıra şimdi "Peynir Müzesi" olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Uzun süredir boş kalan mandıra, Çevre ve Yaşam Derneği öncülüğünde köylülerce restore edildi
Müzede peynir yapımında kullanılan libreli terazi, kaşar kapları, gravyer pişirme aparatları, maya fıçısı ve tuz kalıpları gibi ürünler sergileniyor. Müzeyle, kültürel mirasın tanıtılması ve yaşatılması hedefleniyor.
Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan müze, özellikle Doğu Ekspresi ile bölgeye gelenleri misafir ediyor.
ulusal.com.tr