Kozmik oda hakimi kumpası soruşturuyor

Askeri Savcılık tarafından yürütülen 'TSK'ya kumpas' soruşturmaları çeşitli askeri davalardan mağdur olmuş olan askerlerin tepkisini çekiyor. Soruşturmaların F tipi örgütün kontrolü altında olduğu iddia ediliyor.

Abone ol

Askeri Savcılık tarafından yürütülen 'TSK'ya kumpas' soruşturmaları çeşitli askeri davalardan mağdur olmuş olan askerlerin tepkisini çekiyor. Soruşturmaların F tipi örgütün kontrolü altında olduğu iddia ediliyor.

Genelkurmay Askeri Savcılığı'nca "TSK'ya kumpas"a yönelik başlatılan soruşturmanın, 1. Ordu Komutanlığı'nın 'kozmik odasında' arama yapmaya kalkan dönemin askeri hakimi Savcı Uğur Aydın tarafından yürütüldüğü ortaya çıktı. Aydınlık'tan Gamze Çınlar'ın haberine göre; askeri davalardan mağdur olan bazı subaylar soruşturma kapsamında tanık olarak ifadeye çağrıldı. Ancak birçok subay ifade vermeyi reddetti.

'SORUŞTURMALAR F TİPİNİN KONTROLÜNDE' İDDİASI

Askeri Savcılık tarafından 'TSK'ya kumpas'a yönelik yürütülen soruşturmalar Balyoz ve Askeri Casusluk gibi davalardan yargılanan subaylar arasında tartışma konusu oldu. Soruşturmaların F tipi yapılanmanın kontrolü altında olduğu iddia edildi.

Gölcük Donanma Komutanlığı'nda 6 Aralık 2010 günü ele geçirilen ve Balyoz, Poyrazköy gibi davaların temelini oluşturan 5 No'lu Harddisk'e yönelik Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı'nda yürütülen soruşturmanın yanı sıra, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nca da iki ayrı soruşturma yürütülüyor. Bunlardan biri, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarında ortaya çıkan belgelerin 'nasıl çalındığını' ve 'casusluk' iddialarını araştırıyor. Diğeri ise TSK içindeki Cemaat yapılanmasına ilişkin esas dosya olarak ifade ediliyor.

ASKERLER İFADE VERMEYİ REDDEDİYOR

İzmir Askeri Casusluk davasından yargılanan subayların bir kısmı geçen haftalarda TSK içindeki 'casusluk' konularının araştırıldığı soruşturma kapsamında tanık olarak ifadeye çağrıldı. İfadeyi alacak olan askeri savcının Balyoz soruşturması sırasında 1. Ordu Komutanlığı'nın 'kozmik odasında' arama yapmaya kalkan dönemin askeri hakimi Uğur Aydın olduğu anlaşılınca, askerlerin birçoğu "soruşturmayı cemaatçiler yürütüyor" görüşünü savunarak ifade vermeyi reddetti. İfade veren subaylardan bazıları ise "Nereden bileceğiz bu soruşturmayı yürütenlerin bize kumpas kuran yapı olmadığını" kuşkusunu taşıdıklarını dile getirdi.

ARAMAYA İTİRAZ EDENLER YARGILANDI

2010 yılında, Balyoz soruşturması sırasında askeri mahkeme savcılığın talebi üzerine "Balyoz semineri" ile ilgili bilgi, belge ve arşivlerin bulunduğu iddiasıyla 1.Ordu Komutanlığı'nın kozmik odalarının aranmasına karar verdi. Askeri Hakim Turgay Öztoprak ve Uğur Aydın'ın 28 Ocak 2010'da arama yapacağı gün, dönemin 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız, arama kararının Türk Silahlı Kuvvetleri'ni "şüpheli" konuma düşüreceği görüşüyle bu uygulamaya itiraz etti ve "devlet sırrı niteliğindeki belgelerin bulunduğu yerlerin hakim ve savcı tarafından aranmasının yerinde olmadığını" bildirdi. İtiraz üzerine soruşturma dosyası Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi Başkanı Dz. Hakim Kıdemli Albay Cengiz Şirin ile üye hakimler Gürkan Özeker ve Özcan Celep'e gönderildi. Askeri Mahkeme Iğsız'ın itirazını haklı bularak 'kozmik odada' arama yapılmaması yönünde karar verdi.

Emekli Orgeneral Hasan Iğsız Ergenekon davasından müebbet, Iğsız'ın itirazını yerinde bulan Emekli Hakim Albay Cengiz Şirin Balyoz davasından 16 yıl hapis cezası aldı. Askeri Hakim Yarbay Özcan Celep ise halen devam eden İzmir'deki Askeri Casusluk davasında tutuksuz yargılanıyor.

Bankada hareketli dakikalar Gündem Düşmanın adını söyleme zamanı Gündem Eğit donat besle kargayı, oysun gözünü! Gündem TSK'dan açıklama Gündem