Amerika’nın geri adımı yok

Amerika’dan gelen “sınır muhafız gücü oluşturmayacağız” açıklaması kamuoyunda “geri adım” olarak lanse edildi. Güvenlik bürokrasisi ise, Amerika’nın 30 bin PKK ordusu hedefi için sahada adım attığı görüşünde. Peki Amerika hangi örgütleri kullanarak adımlar atıyor? Ayrıntılar haberimizde…

Abone ol

Amerika 30 bin PKK’lıya sözde ordu kurdurma hedefiyle eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara ile Washington hattındaki PKK/PYD krizi karşılıklı açıklamalarla tırmanırken süreci yumuşatan açıklamalar geldi.

Tartışmalar, ABD öncülüğünde kurulan IŞİD’e karşı Uluslararası Koalisyon’dan yapılan açıklama ile başlamıştı. PKK/PYD’nin çatı örgütü Suriye Demokratik Güçleri unsurlarından oluşan ‘sınır gücü’ kurulacağı belirtilmişti.

Ankara’nın sert tepkisinin ardından Amerika’dan peş peşe mesajlar geldi. Önce Pentagon’dan geldi açıklama. SDG güçlerinden yeni bir "ordu" ya da konvansiyonel anlamda bir "sınır muhafız" gücü oluşturulmayacağı duyuruldu. Ardından aynı yönde koalisyondan da açıklama yapıldı.

Art arda yapılan açıklamalar kamuoyunda Amerika’nın geri adımı olarak duyuruldu.

Ulusal Kanal’a bilgi veren kaynaklar ise, Amerika’nın 30 bin PKK’lıdan oluşan ordu için sahada adımlar attığını vurguladı.

Peki Amerika sahada hangi adımları atıyor? İşte bu noktada El Kaide’nin Suriye Kolu Heyet Tahrir Şam’a dikkat çekiliyor. Güvenilir kaynakların katardığına göre, CIA, Hareket Tahrir Şam (HTŞ) içindeki bazı grupları Suriye sahasında Türkiye’yi engelleyici bir unsur olarak kullanıyor.

Edinilen bilgilere göre, El Nusra'nın çatı örgütü Hareket Tahrir Şam’ı yöneten 200 kişilik bir kurmay kadro var. Hareket Tahrir Şam içindeki bazı ılımlı muhalif gruplar da 200 kişilik kadroya bağlı. Bu grupların içindeki en tehlikeli gruplar ise "Tunuslular" ve "Filistinliler" olarak bilinen örgütler. Bu örgütlerin Türkiye’ye karşı kullanıldığına dikkat çekiliyor. Daha önce “Tunuslular” olarak tarif edilen grubun Türkiye’ye saldırı girişimde bulunduğu ifade ediliyor.

Güvenlik kaynakları Hareket Tahrir Şam'ı yöneten radikal unsurları arındırmak için çabalarını aralıksız sürdürüyor.

Amerika’nın Türkiye’yi Suriye’de kısıtlayan bir hamlesi ise, Ahrar-u Şam’ın içinde olan ve doğrudan Amerika’ya bağlı çalışan bazı gruplar. İdlib'te etkili olan bu gruplara provokasyon görevi verildiği belirtiliyor.

Rusya’nın Hımeynim Üssü’ne de Suriye’de Ahrar-u Şam’ın etkili olduğu bölgeden saldırı gelmişti.

Haber: Eray Çelebi

ulusal.com.tr

Tarlada yalnız gezen bir çift zorla evlendirildi Dünya Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çatışma Dünya Rusya, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'na katılmayı reddetti Dünya Putin, Epifani bayramında buz gibi suya girdi Dünya