Almanya'dan sonra Hollanda da etkinlikleri iptal etti

Almanya'nın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin referandum etkinliklerini iptal etmesinin ardından bir ülke daha etkinlikleri iptal etti. Hollanda hükümeti, düzenlenmesinin planlandığı etkinliğe izin vermeyeceklerini duyurdu. Öte yandan Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Facebook hesabından açıklama yaparak, Türk yetkililerden referandum etkinliği için resmi talep geldiğini ancak iş birliği yapmayı düşünmediklerini belirtti. Öte yandan bu karara Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli sert tepki gösterdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılacağı etkinliğe Hollanda hükümetinden onay çıkmadı.

Toplantının Hollanda'nın Rotterdam kentinde 11 Mart'ta yapılması planlanıyordu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'da katılacaktı. Ancak izin verilmedi.

İPTAL NEDENİ ORTAYA ÇIKTI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'daki etkiğinin iptal sebebi için ise otopark yetersizliğiydi öne sürülmüştü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin programının yapılamama nedeni de belli oldu.

Zeybekci'nin Pazar günü Köln kenti yakınlarında katılacağı etkinlik salonu işleten şirket tarafından iptal edildi.

Gerekeçe ise mal sahibi ile işletmeci arasındaki sözleşmede salonda siyasi etkinliklerin yapılmayacağının yer alması oldu.

Daha önce de Bakan Zeybekci’nin konuşacağı bu etkinliğin belediye salonunda düzenlenmesi planlanmış ancak belediye buna izin vermemişti.

HOLLANDA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

BBC Türkçe'nin Hollanda devlet televizyonu NOS'tan aktardığı habere göre, Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Facebook hesabından açıklama yaparak, Türk yetkililerden referandum etkinliği için resmi talep geldiğini ancak iş birliği yapmayı düşünmediklerini belirtti.

Rutte'nin mesajında, "Bunu kabul edilemez buluyoruz. Hollanda'nın kamusal alanları, başka ülkelerin siyasi kampanya alanı değil" ifadesini kullandığı bildirildi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'NDAN HOLLANDA'YA TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda'da referandum etkinliğine izin verilmemesine dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

İşte Hollanda, o da demiş 'Bizim kamu alanımızda siz kampanya yapamazsınız' Ne demek yapamazsınız? Hani demokrasi, hani özgürlükler, hani ifade özgürlüğü, bize ders veriyorsunuz ya... Hani toplanma özgürlüğü. Bu mu sizin demokrasi anlayışınız. Hiç kusura bakmayın, hiçbiriniz bizi engelleyemezsiniz. İstediğimiz yere de gideriz, vatandaşlarımızla da buluşuruz, toplantımızı yaparız.

HÜKÜMETTEN ART ARDA SERT TEPKİLER

Almanya ve Hollanda'da referandum etkinliğine izin verilmemesine hükümetten art arda sert tepkiler geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Bunlar çok tehlikeli gelişmeler. Umarım akıllarını başlarına toplarlar ve geçmişte yaşanan yabancı düşmanlığı ve benzeri fobilerden kaynaklanan trajedileri hatırlayarak zamanında aklıselime avdet ederler" dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli de "16 Nisan'daki halk oylamasının olumsuz çıkması için daha önce açık şekilde PKK ve FETÖ, HDP, Cumhuriyet Halk Partisi destek veriyorlardı, birlikte bu kampanyadan olumsuz sonuç çıkması için çalışma yapıyorlardı. Şimdi bunlara, bunlarla aynı safta olmak üzere Almanya ve Hollanda da açık şekilde katılmıştır, taraf olmuşlardır" ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr

Çin, savunma harcamalarını arttırıyor Dünya Cenevre'de 4'üncü tur bitti Dünya Menbiç'in Suriye ordusuna devredilmesiyle ilgili ABD'li sözcüden açıklama Dünya Almanya Başbakanı Merkel Tunus'ta Dünya