Tahkim kararını tanımayan Çin, ABD'yi uyardı

Güney Çin Denizi'nde sular ısınıyor. Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin aldığı kararı tanımayacağını açıklayan Çin, Amerika'ya bölgedeki gerilimi tırmandırmama uyarısında bulundu. Tahkim mahkemesi kararı sonrası, diğer ülkelerden Çin'e destek mesajları geldi.

Abone ol

Filipinler'in yaptığı başvuru üzerine kurulan uluslararası tahkim mahkemesinin açıkladığı kararın “bağlayıcı olmadığını” ve "tanımayacağını” açıklayan Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika'ya bölgedeki kışkırtmayı durdurması çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın basın bildirisinde, "kararın Çin ve Filipinler için bağlayıcı olduğuna" dair açıklamalarına karşı çıktı.

Çin'in toprak egemenliğini ve denizlerdeki haklarına hatırlatan Lu, Güney Çin Denizi'nin barışı ve istikrarını koruyacağını ve sorunun bölge ülkeleriyle birlikte uluslararası hukuk uyarınca müzakere yoluyla çözülmeye çalışılacağını belirtti

Lu, ABD'ye Çin'in egemenliği ve güvenlik çıkarını zedeleyen ve bölgesel gerginliği pekiştiren hareketleri durdurması çağrısında bulundu.

Çin Devlet Konseyi de "Güney Çin Denizi'ndeki Anlaşmazlığı Müzakere Yoluyla Çözmede Kararlı" başlıklı Beyaz Kitap yayınladı. Beyaz Kitap'ta, Güney Çin Denizi'nin her zaman Çin'e ait olduğu vurgulandı.

Güney Çin Denizi'nde yaşanan gerginliğin yanı sıra uluslararası toplumdan da Çin Halk Cumhuriyeti'ne destek geldi. 30'a yakın Afrika ülkesi ile Pakistan ve Tacikistan gibi bir çok ülke Çin'i destekleyen açıklamalar yaptı.

ulusalkanal.com.tr

Dallas saldırganının annesi: Oğlum ABD ordusunya girince değişti Dünya Paris’te polis ve jandarma alarma geçirildi Dünya Putin'den Merkel ve Hollande'a Ukrayna çağrısı Dünya Suriye Başbakanı Hamis'ten Medvedev'e teşekkür telgrafı Dünya