Bu haber 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor! Borç var takan yok

5.3 milyon kişinin borçlu olduğu genel sağlık sigortasında (GSS) borç yapılandırmaya ilgi yok. Yapılan tüm tanıtımlara ve süre uzatımlarına karşın bugüne kadar sadece 300 bin kişi genel sağlık sigortasında borç yapılandırmak için başvurdu. Yetkililere göre, vatandaşlar, “Yararlanmadığım bir sigortadan dolayı olan borcu neden ödeyeyim. Bu borç benim değil ki” yaklaşımıyla konuya bakıyor. Bu da borç yapılandırılmasında ilgisizlik sonucunu doğuruyor.

Abone ol

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Genel Sağlık Sigortası mevzuatına göre, Türkiye’de herkes bu sigortanın kapsamında bulunuyor. Bu nedenle herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmadan hayatlarını sürdürenlerin de başvuruda bulunarak gelir testi yaptırması ve buna göre aylık GSS prim oranlarının belirlenmesi gerekiyor.

7 MİLYAR BORÇ VAR

Eğer gelir testine başvurulmazsa, Sosyal Güvenlik Kurumu en yüksek prim oranından borç çıkarmaya başlıyor. Ancak GSS için gelir testi yapmayan kişi sayısının kısa sürede 5 milyon 38 bin 755 kişiye ulaşması, borç toplamının ise 7 milyar TL’yi aşması üzerine geçen yıl çıkarılan torba yasayla, yeniden yapılandırma imkanı getirildi. Buna göre GSS borcu olan kişiler başvuruda bulunur ve gelir testine girerse; test sonucuna göre prim oranları yeniden belirlenecek, geriye dönük borcunu da taksitle ödeyebilecekti. Yeniden yapılandırmadan yararlanmak için son tarih de 31 Mart 2015 olarak belirlendi.

6 AY UZATILDI

Ancak Mart ayı itibariyle istenilen sonuçların alınmaması üzerine, Bakanlar Kurulu kararıyla süre 6 ay daha uzatıldı. Karara göre, Eylül ayı sonuna kadar, GSS borçlularının gelir testini yaptırması gerekiyor. Yeni uzatma kararının alınmasının ardından kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmek için televizyon ve gazeteler üzerinden bir tanıtım atağı da başladı. Ancak tüm çabalara karşın gelir testine başvuranların oranı borçluların sadece yüzde 5’i düzeyinde kalırken; son ay başvuru miktarının biraz daha artabileceği ancak yine de oranın çok düşük kalacağı ifade ediliyor.

LİSEYİ BİTİREN KAPSAMDA

GSS borçlu sayısının bu kadar artmasında öğrencilerin de kapsama alınmasının etkisi olduğu bildirildi. Mevzuata göre, çocuklar 18 yaşına kadar bir işte çalışan veya emekli aylığı alan anne-babaları üzerinden sağlık hizmetlerini alabiliyorlar. Yaş sınırı, lise öğrenimi gören çocuklar için 20, üniversite öğrenimi görenler için ise 25 olarak uygulanıyor. Ancak okul bittiği andan itibaren yaş sınırının dolması beklenmiyor. Üniversite sınavını kazanamayan lise mezunları ve üniversite mezunları otomatikman genel sağlık sigortası kapsamına alınıyor. Söz konusu gençler gelir testine başvurup gelir tescili yaptırmazsa; en yüksek gelir grubu üzerinden kabul ediliyor ve bu kapsamda aylık 305.6 lira GSS primi ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalıyorlar.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan çok önemli kart uyarısı Ekonomi IMF büyüme tahminlerini düşürdü Ekonomi Böylesi ne görüldü ne de duyuldu! Bir il sosyal yardımla geçiniyor Ekonomi Başkent'te esnaf yürüyüşünde gerginlik: 2 yaralı Ekonomi