Tıp Fakültesi öğrencilerinden ÖSYM'ye açık uçlu mektup

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Halkçı Sağlık Kulübü öğrencileri, ÖSYM'ye "açık uçlu mektup" yazdı.

Abone ol

ÖSYM'nin yeni düzenlemesi ile Tıpta Uzmanlık Sınavı'nda (TUS) 2015 İlkbahar döneminden itibaren açık uçlu sorular, yani yazılı sınav uygulanacağı haberi Tıp Fakültesi öğrencilerini ayağa kaldırdı. Birçok öğretim üyesi de TUS'da açık uçlu soru uygulamasına karşı çıkıyor. Twitter'da #ösymTUSUyeme etiketi kısa sürede dünya gündemine girdi.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Halkçı Sağlık Kulübü öğrencileri bu karara tepki gösterdi. Kararı değerlendiren Halkçı Sağlık Kulübü Başkanı Mert Savcı; “Biz adil bir sınav istiyoruz. Açık uçlu sorular objektif bir değerlendirmenin önüne geçmektedir. KPSS, YGS, TEOG gibi sınavlarda yaşanan skandalların sonunda bir de TUS’un açık uçlu olması bize hiç güven vermiyor” dedi.

Konuyla ilgili ÖSYM'ye "Açık Uçlu Mektup" yazan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Halkçı Sağlık Kulübü, binlerce doktor adayını mağdur bırakacak bu değişikliğe karşı dava açmaya hazırlanıyor.

İşte tıp öğrencilerinin ÖSYM’ye “Açık Uçlu Mektubu”:

ÖSYM BAŞKANLIĞI’NA ‘’AÇIK UÇLU’’ MEKTUP

ÖSYM internet sitesinde, “2013-TUS Sonbahar Dönemi İdare Mahkemesi Kararıyla İptal Edilen 6 Soru Sonrası Yapılacak İşlemler Hakkında Açıklama” başlığıyla bir açıklama yayınlanmıştır. 2013 TUS Sonbahar Dönemi’nde 6 sorunun iptalinden sonra oluşan sonuçlara göre tercih yapma hakkı bulunan tüm adaylar için TUS tercih işlemlerinin 28 Ocak tarihine kadar yapılacağı belirtilen açıklamada sonuç bölümünün 5. maddesinde yer alan, “Benzer sorunların oluşmaması için açık uçlu sorularla sınav (yazılı sınav) sistemi TUS’ta da uygulanacaktır.” ifadesi bulunmaktadır.

ÖSYM bugüne kadar birçok sınav yapmış ve bu sınavlarla milyonlarca kişinin yaşamlarını nasıl devam ettirecekleri hususuna müdahil olmuştur. Bu sınavlar arasında kamuoyuna da yansıyan birçok skandal da gündeme oturmuştur. Bunlar KPSS sınavındaki toplu kopya skandallarından gözetmenin doğru soruları sınıfa soylemesine, yanlış degerlendirmelerle milyonlarca kişinin hakkının yenmesine, YGS sorularında şifrelemenin ortaya çıkması ve benzer skandallarla uzayıp giden bir liste oluşturmaktadır. Bunlar akıllara ÖSYM'nin neden iyi işlemedigi sorularını getirmektedir.

İlk paragrafta belirttigimiz haberde doktorların meslek hayatlarını doğrudan etkileyen, hazırlık süreci seneler alan TUS sorularının ucu açık biçimde sorulması 1. sınıftan 6. sınıfa tüm tıp öğrencilerinin ve sınava hazırlanan mezunların aklında büyük soru işaretleri bırakmıştır. Düzenlenen imza kampanyasında binlerce öğrenci bu düzenlemeye karşı imza atmıştır. Sınava giren binlerce kişinin sınavı okunurken objektif olunması imkansızdır. Objektifliğin ortadan kalktığı yerde ise torpil, rüşvet ve skandallar sistem içinde kendine yer bulacaktır. Doktorluk mesleği insanların hayatlarını emanet ettiği bir meslektir. Biz halkımıza iyi doktorlar olabilmek için çalışmaktayız. Bu sistemde oluşacak sonuçlar başta halkımızın sağlığını etkileyecektir.

Bahsedilen soru şekillerine verilen cevaplarda herkesçe bilinen malum doktor yazısı nasıl değerlendirilecektir? Yazılan ifadelerin doğru/yanlış anlaşıldığından nasıl emin olabileceğiz? Latincenin çok yer kapladığı bilimimizde yanlış yazımlar nelere sebebiyet verecektir?

Sonuç olarak geçmişi pek de parlak olmayan ÖSYM'nin sınav sistemini bu şekilde değiştirmesinin tıp öğrencileri olarak sonuna kadar karşısında olacağız. Aklımıza takılan yegâne soru TUS'ta soruların ucunun kime açık olduğudur.

Bizler, Tıp fakültesi öğrencileri olarak TUS’ta açık uçlu soruların sorulmasını istemiyoruz. Konuyla ilgili açıklama yapıldığı günden itibaren tüm tıp fakültelerinde bütün öğrenciler kendi arasında bu meseleyi konuşmaktadır ve reddetmektedir. ÖSYM’den talebimiz bu uygulama girişimini geri çekmesidir.

İstanbul Tıp Fakültesi

Halkçı Sağlık Kulübü"

ulusalkanal.com.tr

Türkiye'den ABD'ye ret Gündem İstanbul'da bütün vapur seferleri iptal! Gündem Nereden çıktı faiz kavgası Gündem TEM O-4 otoyolu trafiğe kapatılacak Gündem