Erdoğan açıkladı: Tampon değil...

BM toplantıları için gittiği ABD'den dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD koalisyonuyla ilgili konuştu. Koalisyonda askeri olarak aktif görev almaya hazırlanan Türkiye, bunu 3 adımda gerçekleştirecek.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 günlük Amerika temasları sonrası dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın değerlendirmeleri, Türkiye'nin Amerika öncülüğünde kurulan IŞİD koalisyonuna bakışı hakkında ipuçları verdi.

Türkiye IŞİD'e karşı askeri harekâtta bulunacak mı? Böyle bir durum gündeme gelirse Türkiye'nin harekat tarzı nasıl olacak? Gazetecilerin Cumhurbaşkanına yönettiği bu soruların cevabı 3 ana eksende şekillendi. Milliyet Yazarı Fikret Bila, köşesinde Erdoğan'ın verdiği yanıtlardan derlediği notlarını aktardı.

1- Koalisyonla birlikte hareket etmek.

2- Koalisyonla birlikte Suriye tarafında uçuşa yasak güvenli bölge oluşturmak.

3- Suriye'de muhaliflerin güçlendirilmesi yoluyla Şam'da yeni bir yönetim

oluşmasıyla kalıcı bir siyasal çözüme ulaşmak.

Bu kapsamda Türkiye'nin askeri harekât tarzında da 3 ana başlık öne çıkıyor.

1- Suriye tarafında güvenli cep'ler veya karşıda yerleşim bulunan ve hassas sayılan yerlerde sınır boyunca güvenlik şeridi oluşturacak tarzda hareket etmek.

2- Güvenli bölge oluşturulduktan sonra, karşıya saldırı tarzında değil kendisine bir saldırı olması veya IŞİD'in sivil halka saldırarak katliama girişmesi halinde kara ve hava kuvvetleriyle müdahalede bulunmak.

3- Askeri olarak koalisyon güçlerine lojistik destek sağlamak.

Suriye'de oluşturulacak alan "tampon" değil "güvenli bölge" olarak adlandırılıyor. Nedeni ise 'tampon bölgenin' çatışan iki devlet arasında kurulması. Oysa Türkiye ile Suriye arasında bir çatışma söz konuşu değil.

Genelkurmay, Suriye tarafında oluşturulması düşünülen güvenli bölgeyle ilgili seçenekli planları hazırlayıp hükümete sundu hazırlıklarını da tamamladı. Bila'nın askeri kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, güvenlik bölgesi düz bir hat şeklinde değil, değişik derinliklere sahip, girintili-çıkıntılı bir yapıya sahip olacak.

Gözler 2 Ekim'de Meclis'e gelecek tezkerede. Kabul edilmesine kesin gözüyle bakılan Tezkere ile Türkiye'nin resmen harekete geçmesi bekleniyor. Tezkere'de "Türk askerinin Suriye'ye gönderilmesinin yanı sıra yabancı silahlı güçlerinin Türkiye'de kalmadan Suriye'ye geçişlerine izin için hükümete yetki verilmesi" hükmünün de olması bekleniyor.

ulusalkanal.com.tr

Rusya'dan ABD'ye sert tepki Gündem "Kıbrıs'ı yok olmaktan siz kurtardınız" Gündem İlk iş "Tezkere" Gündem PKK Diyarbakır'da askere saldırdı! Gündem