‘Gürültü yasağı’ kalktı, davul-zurnacılar ‘bayram’ etti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, gürültü yönetmeliğinde değişiklik yapmasının ardından davul ve zurnacılar adeta bayram etti.
Mahalle aralarında düğün, asker uğurlamaları, sünnet ve benzeri kutlamalarda ekstra işlere yeniden gidebileceklerini söyleyen davul ve zurnacılar, "Mahalle aralarında yeniden bir parça ekmek yiyebileceğiz" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Gürültünün Yönetimi ve Değerlendirilmesi Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından davul ve zurnacılar büyük sevinç yaşadı. Mahalle aralarında ve meskenlerde yapılan düğün, asker uğurlamaları ve benzeri kutlamaların 'gürültü yasağı' kapsamından çıkarıldığı haberini sevinçle karşıladıklarını dile getiren müzisyenler, "Eskiden olduğu gibi yeniden mahalle aralarında ekmeğimizi kazanabileceğiz, bizi ‘bayram’ gibi sevindirdi" dedi.
"MAHALLE ARALARINDA DÜĞÜNLER OLURSA BİZLER DE BİRER PARÇA EKMEK YERİZ"
9 yaşından itibaren müzisyenlikle uğraştığını söyleyen 35 yaşındaki müzisyen Cevat Yoldauçmaz, gürültü yönetmeliğinde yapılan yeni değişiklerin kendilerinin önünü açtığını belirterek, "Bizim için en önemli olan ek iş. Salonlarda biz ekmek yiyemiyoruz. Bizim için mahalle düğünleri, alaylar olması lazım. Ancak o zaman ekmek yiyebiliyoruz. Zaten salonlarda orkestra var ancak davul-zurna istenildiği zaman çağırıyorlar. İstenilmediği zaman biz işsiz kalıyoruz. Mahalle aralarında düğünler olursa bizlerde birer parça ekmek yeriz. Biz müzisyen arkadaşlar olarak devlet büyüklerimize teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
"ESKİSİ GİBİ MAHALLE DÜĞÜNLERİNDE RAHATLIKLA ÇALIŞABİLECEĞİZ"
Oğuz Sinan Çelik ise 10 yaşından itibaren müzisyenlikle uğraştığını ve davul-zurna sevgisinin ailesinden geldiğini dile getirerek, "Düğünlerde çalışıyorduk. Ancak davul-zurna yasağı işlerimizi oldukça aksattı. Sevinçli bir haber aldık. Davul-zurna yasağı kalktığından dolayı müzisyen arkadaşlar olarak çok sevindik. Salonlarda fazla gürültü olduğundan dolayı davul, zurna çaldırmıyorlardı. En fazla 10 dakika çaldırıyorlardı ve bu durum maddi olarak bizi tatmin etmiyordu. Şimdi eskisi gibi mahalle düğünlerinde rahatlıkla çalışabileceğiz" ifadelerini kullandı. İHA